Külföld

Az ENSZ, az USA és Németország is elítélte a kijevi gyermekklinika elleni rakétatámadást

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 16 sérültje van a kórházat ért rakétatalálatnak, közülük heten gyerekek, a mentőalakulatok továbbra is kutatnak a romok között esetleges további áldozatok és túlélők után

A kórházépület egy része összedőlt, az intenzív osztály, műtők és onkológiai részleg is károkat szenvedett. A támadás miatt a betegeket ki kellett menekíteni az épületből, és el kellett rendelni a kórház ideiglenes bezárását.

Az ENSZ, az USA és Németország is elítélte a kijevi gyermekklinika elleni rakétatámadást
Orosz rakétacsapás érte a kijevi Ohmatdyt gyermekkórházat. A hétfői támadásokban több mint 40 rakétát lőttek ki Ukrajna városaira, a becsapódások legkevesebb 20 ember halálát okozták
Fotó: AFP/Roman Pilipey

António Guterres ENSZ-főtitkár rendkívül megdöbbentőnek nevezte a hétfői ukrajnai támadásokat.
„A polgári személyek elleni támadásokat tiltja a nemzetközi jog, az ilyen támadások elfogadhatatlanok, és azonnal be kell szüntetni őket” – hangsúlyozta közleményében a főtitkár szóvivője.

Elítélte és irtózatosnak nevezte a beteg gyermekek elleni támadást Volker Türk, a világszervezet emberi jogi főbiztosa is.
Franciaország kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden sürgősséggel ülést tart, amelyen a kijevi gyermekkórház elleni támadást vitatják meg.

Az amerikai külügyminisztérium elítélte a hétfői „barbár” orosz légicsapást, és úgy ítélte meg, hogy szándékos támadásról van szó.
„Oroszország újabb barbárt rakétatámadást hajtott végre polgári személyek ellen” – jelentette ki Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő.

Németország támogatást és ellátást ajánlott fel az ukrán gyermekek részére az orosz rakétatámadás után. Karl Lauterbach német egészségügy-miniszter ígéretet tett ukrán kollégájának, Viktor Ljaskónak az X közösségi portálon, hogy bármikor gondjaikba veszik a támogatásra szoruló beteg gyermekeket, hozzátéve, hogy a következő mentőrepülőgép szerdán száll fel.

Kapcsolódó írásaink