Külföld

Ferenc pápa aggódik

A szentatya felelős politikai szerepvállalásra szólította fel a katolikusokat

Ferenc pápa a számos országban terjedő „demokrácia-szkepticizmus” miatt aggodalmát fejezte ki a demokrácia helyzete miatt szerte a világon az olasz katolikusok 50. szociális hete alkalmából Triesztben tartott rendezvényen vasárnap elhangzott beszédében.

Ferenc pápa aggódik
Trieszt: Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki a demokráciáért
Fotó: AFP/Andreas Solaro

„A mai világban – mondjuk ki az igazat – a demokrácia nem örvend jó egészségnek. Ez érdekel és aggaszt is bennünket, mert az emberiség jóléte forog kockán” – mutatott rá beszédében a pápa. „A demokrácia szó nem egyszerűen a választások szinonimája. A demokrácia megköveteli olyan feltételek megteremtését is, hogy mindenki ki tudja fejezni a véleményét. A választók csökkenő száma viszont aggodalommal tölt el” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő szerint a katolikusoknak nem szabad megelégedniük a „magánhittel”, hanem aktívan részt kell venniük a politikai életben is.
„Nem elégedhetünk meg a magánhittel. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy legyen bátorságunk nyilvános vitákban javaslatokat tenni az igazságosság és a béke érdekében. Van mondanivalónk, de nem a kiváltságok védelmében. Egységes hangon kell javaslatokat tennünk egy olyan társadalomban, amely gyakran hangtalan, és amelyben túl sokaknak nincs hangjuk. Sokan vannak, túl sokan vannak, akiknek nincs hangjuk!” – fogalmazott Ferenc pápa.
„Mindenkinek egy közösségi projekt részének kell éreznie magát. Senki sem érezheti magát haszontalannak.” A társadalmi valóságtól való távolságtartás mögött gyakran közöny húzódik meg. „A közömbösség a demokrácia rákfenéje” – figyelmeztetett.

Az elmúlt hetekben a pápa több olaszországi városba is ellátogatott, köztük Velencébe, Veronába és most Triesztbe. Ferenc – a Vatikán államfőjeként – június közepén részt vett a G7-ek dél-olaszországi csúcstalálkozóján.

A 87 éves pápa, aki rossz egészségi állapotban van, csaknem egy éve nem tett hosszabb külföldi utat. Idei első külföldi útja szeptemberben Délkelet-Ázsiába vezet, majd nem sokkal később Belgiumba és Luxemburgba látogat el – amint azt a Vatikán is megerősítette.

Kapcsolódó írásaink