Külföld

Francia elismerés a magyar miniszterelnöknek

Az orosz–ukrán háborúnak nincs katonai megoldása

Az Orbán Viktorral régóta remek viszonyt ápoló, korábbi francia államfő szerint a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat – írta meg a Mandiner.

Francia elismerés a magyar miniszterelnöknek
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnök találkozója Párizsban 2023. március 14-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök a hét elején békemisszión vett részt Kijevben, és ott egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel; de mint kiderült, a kormányfő pénteken Moszkvába is ellátogatott, hogy ott tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A magyar miniszterelnök ukrajnai háború lezárására tett diplomáciai erőfeszítéseivel kapcsolatban a Mandiner megkereste Nicolas Sarkozy korábbi francia elnököt. A Franciaországot 2007-től 2012-ig vezető államfővel Orbán már hosszú ideje jó kapcsolatot ápol. Többek között ennek tudható be, hogy a Mandiner információi szerint a magyar miniszterelnök egyeztetett pénteki moszkvai útjáról a korábbi francia köztársasági elnökkel.

A Mandiner megkereste Nicolas Sarkozyt, aki a lapnak elmondta:

„Az orosz–ukrán háborúnak nincs katonai megoldása. Békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni. A nap végén ez a felek döntése lesz. De első lépésként helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat. Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök, amikor ezen dolgozik” – fogalmazott Sarkozy.

Kapcsolódó írásaink