Külföld

Ali Hamenei szerint a vártnál alacsonyabb volt a részvétel

Az emberek részvétele a második fordulóban jelentős lesz

A vártnál alacsonyabb volt a részvétel az elnökválasztáson Iránban – jelentette ki szerdán Ali Hamenei, az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, akinek szavait a félhivatalos Tasznim hírügynökség idézte.

Ali Hamenei szerint a vártnál alacsonyabb volt a részvétel
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Raheb Homavandi

Az iráni belügyminisztérium szerint a részvételi arány mintegy negyvenszázalékos volt – az 1979-es forradalom óta feljegyzett legalacsonyabb.

„Reméljük, hogy az emberek részvétele a második fordulóban jelentős lesz, és büszkeséggel tölti el az iszlám köztársaságot” – jeletette ki Hamenei, és egyben felszólította az irániakat, hogy jövő pénteken menjenek el voksolni.

Szólt arról is, hogy szerinte a vártnál alacsonyabb részvételi arány „több tényezőnek” is köszönhető, és hogy azok az állítások, amelyek szerint a nem szavazók az iszlám köztársaság ellen voltak, „erősen tévesek”.

A pénteki szavazáson szoros lesz a verseny Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter és Szaíd Dzsalílí egykori nukleáris főtárgyaló között.

Irán azért kell előrehozott elnökválasztást tartani, mert az ország államfője, Ebrahim Raiszi májusban helikopterbalesetben életét vesztette.

Kapcsolódó írásaink