Külföld

A Fehér Ház nyilatkozott Biden szellemi képességeiről

A 81 éves hivatalban lévő elnök megnyilvánulását katasztrófának nyilvánították amerikai hírügynökségek

Joe Biden amerikai elnök nem szenved Alzheimer-kórban vagy demenciában, és „tudja, hogyan kell végezni a munkáját” – mondta újságíróknak Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára, miután vezető demokraták elismerték, hogy az elnök mentális alkalmasságával kapcsolatos aggodalmak „jogosak” - írta meg az oroszhirek.hu.

A Fehér Ház nyilatkozott Biden szellemi képességeiről
Joe Biden: Nem vitázom olyan jól, mint egykor
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Dimitrios Kambouris

Biden láthatóan zavarodottnak tűnt, összekeverte a szavait és nehezen fejezte be a mondatokat a múlt heti, Donald Trump volt elnökkel folytatott vitán. A 81 éves hivatalban lévő elnök megnyilvánulását katasztrófának nyilvánították amerikai hírügynökségek és a Demokrata Párt adományozói is, akik közül néhányan felszólították Bident, hogy azonnal függessze fel újraválasztási kampányát.

„Azt hiszem, jogos a kérdés: Ez egy epizód vagy ez egy állapot?” – mondta Bidenről Nancy Pelosi volt amerikai házelnök kedd reggel az MSNBC-nek nyilatkozva.

„Megértjük az aggodalmakat, megértjük, az elnöknek nem volt jó éjszakája” – mondta Jean-Pierre a később délutáni tájékoztatón újságíróknak. Megismételve Biden magyarázatát, miszerint „megfázott és rekedt volt a hangja”, Jean-Pierre ragaszkodott ahhoz, hogy az elnök „tudja, hogyan kell végezni a munkáját”, és „tudja, hogyan kell talpra állni” egy kudarc után.

Az egyórás tájékoztatót azonban a Biden mentális állapotára vonatkozó kérdések uralták. Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház az éves orvosi vizsgálatáról eddig nyilvánosságra hozott összefoglalóknál részletesebb egészségügyi dokumentációt adna-e ki, nem volt hajlandó válaszolni. Arra a kérdésre, hogy Biden alávetné-e magát kognitív tesztnek, azt mondta, hogy egy ilyen vizsgálat „nem indokolt”. Arra a kérdésre, hogy Biden „fogyatékos”-e, azt válaszolta, hogy „nem”, és a kérdést feltevő riporternek azt mondta, hogy ezt neki „jobban kellene tudnia”.

Arra a közvetlen kérdésre, hogy Biden szenved-e „Alzheimer-kórban, a demencia bármely formájában vagy degeneratív betegségben”, ami megmagyarázná, hogy miért „egyszerűen nem tudott összefüggő válaszokat megfogalmazni” a vita során, Jean-Pierre így válaszolt: „Nem”.

A CBS News/YouGov által a vita nyomán készített új felmérés szerint a regisztrált szavazók 72 százaléka nem hiszi, hogy Biden rendelkezik „az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges mentális és kognitív egészséggel”. A felmérés szerint még a demokraták körében is mintegy 45 százalék úgy véli, hogy Bidennek vissza kellene vonulnia a versenytől.

Kapcsolódó írásaink