Külföld

Szlovén belügyminiszter: A rendőrség ellenőrzés alatt tartja a migrációt

Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás előtt elhagyja az országot

A szlovén rendőrség ellenőrzés alatt tartja az illegális migrációt, és idén már több mint 300 embercsempészt fogtak el - jelentette ki Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter kedden az önkormányzati szövetségek képviselőivel tartott tanácskozáson.

Szlovén belügyminiszter: A rendőrség ellenőrzés alatt tartja a migrációt
Szlovénia továbbra is tranzitország marad
Fotó: CSABA SEGESVARI / AFP

A tárca közleménye szerint Poklukar a ljubljanai találkozón beszámolt a jelenlegi helyzetről, valamint ismertette az illegális migráció visszaszorítására irányuló európai uniós és nemzetközi erőfeszítéseket.

Az illegális határátlépések száma idén magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt, de Szlovénia továbbra is tranzitország marad - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a migrációs helyzet stabil, a Ljubljanában, Logatecben és Postojnában lévő menekültközpontok nem túlzsúfoltak.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Szlovéniában az év első öt hónapjában 17 439 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami 11 százalékos növekedés a megelőző év ugyanezen időszakához képest.

Januártól május végéig 16 755-en jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, 14 százalékkal többen, mint 2023-ban. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás előtt elhagyja az országot.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába igyekeznek.

Kapcsolódó írásaink