Külföld

Újabb ukrán támadás érte Belgorodot

A területen megszakadt az áram-, a gáz- és a telefonszolgáltatás

Egy polgári személy meghalt az oroszországi Belgorodi területen fekvő Novaja Tavoljanka faluban hétfőn, amikor ukrán tüzérségi lövedék csapódott be egy mezőgazdasági létesítménybe – írta közleményében a dél-oroszországi megye kormányzója.

Újabb ukrán támadás érte Belgorodot
240 ezer embert érintenek az áramkimaradások
Fotó: AFP/@vvgladkov/Telegram/Handout

Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt is közölte, hogy az ukrán támadás következtében a Belgorodi területen megszakadt az áram-, a gáz- és a telefonszolgáltatás.

A kormányzó közölte, a támadás három határ menti települést érintett: a terület azonos nevű székhelyétől, Belgorodtól nyugatra fekvő Grajvoron és Krasznaja Jaruga, valamint a Belgorodtól délkeletre fekvő Sebekino falvakat.

Az orosz energiaügyi minisztérium közölte, hogy Sebekinóban megkezdte a javítási munkákat, és hozzátette: 240 ezer embert érintenek az áramkimaradások.

Moszkva szerint az ukrajnai Harkiv megyével határos Belgorodi területet az ukránok rendszeresen támadják a 2022 februárjában Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői napi jelentése szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Novopokrovszke és a Harkiv megyei Sztepova Novoszelivka falut.

Novopokrovszke az Ocseretinei magaslat közelében fekszik, ahol az orosz erők gyors eredményeket értek el az elmúlt hetekben, Sztepova Novoszelivka pedig Kupjanszk, az északkelet-ukrajnai offenzíva egyik célpontjának irányában található.

A hét végén az orosz hadsereg már bejelentette három másik falu elfoglalását is.

Az orosz védelmi tárca közölte: harminchat ukrán drónt lőttek le hétfőre virradóra, másik hármat pedig hétfő délután a Belgorodi terület felett.

Kapcsolódó írásaink