Külföld

Németországban felfedték, hogyan avatkozott be az Egyesült Államok az Északi Áramlat–2-be

A német ügyészség vizsgálja az esetet, időközi eredményt még nem közöltek

Thomas Krüger, a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi parlamentjének SPD-frakciójának elnöke meg nem nevezett tanúk vallomására hivatkozva azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés ügynökei közvetlenül Németországban végzett hírszerzői munkával próbálták megakadályozni az Északi Áramlat–2 megépítését – írta a ria.ru.

Németországban felfedték, hogyan avatkozott be az Egyesült Államok az Északi Áramlat–2-be
Az Északi Áramlat németországi végpontjához mutató tábla Pomerániában
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Jens Buttner

Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi parlamentje pénteken zárt ülést tartott az Északi Áramlat–2 megépítését támogató alap létrehozása körüli eseményeket vizsgáló parlamenti bizottságnak. Az ülésen meghallgatták a helyi környezetvédelmi szervezetek két meg nem nevezett személyének tanúvallomását.

„Mindkét tanú azt mondta ma, hogy az amerikai titkosszolgálatok képviselői aktívan részt vettek az Északi Áramlat–2 (megépítésének) megakadályozásában azzal, hogy kapcsolatba léptek a mecklenburg-elő-pomerániai környezetvédelmi szervezetekkel, és felajánlották támogatásukat” – mondta Krueger, akinek szavait a frakció honlapján közzétett nyilatkozat idézi.

Az egyik tanú arra is rámutatott, hogy a titkosszolgálatok egyik képviselője közvetlenül felvette vele a kapcsolatot, majd találkozott vele a szövetségi állam területén, és elmagyarázta neki az „amerikai érdekeltségű” tevékenységét.

„Így egyértelmű, hogy az amerikai kormány a titkosszolgálatokat használta fel arra, hogy érdekei érvényesítése érdekében közvetlenül ellenezze az Északi Áramlat–2-t Mecklenburg-Elő-Pomerániában” – állítja Krueger.

Korábban arról számoltak be, hogy a bizottság tanúként idézte be a csővezeték építését támogató alap létrehozására Gerhard Schröder volt német kancellárt és Manuela Schwesig tartományi miniszterelnököt. Németországban őket az Északi Áramlat-2 építésének egykori lobbistáinak tekintik. A meghallgatások pontos időpontja még nem ismert.

2021 januárjában Mecklenburg-Elő-Pomeránia parlamentje többségi szavazással jóváhagyta a Schwesig által képviselt kormány javaslatát a gázvezetéket támogató alap (Klimastiftung MV) létrehozásáról. Célja az „éghajlatvédelmi” és természetvédelmi projektek támogatása volt. A szövetségi tartomány miniszterelnöke, Manuela Schwesig azt állította, hogy az alapítványnak határozott időre szóló megbízatása lesz az Északi Áramlat–2 befejezésének támogatására.

A német média szerint ezt a struktúrát a Gazprom finanszírozta, és közvetítőként működött közre abban, hogy nem sokkal az ellenük elkövetett terrortámadások előtt szerződéseket írjanak alá a vezeték befejezésére kész vállalatokkal. Pontosítják, hogy mindez állítólag az amerikai szankciók kijátszásával történt.

A Handelsblatt korábban arról számolt be, hogy Olaf Scholz jelenlegi német kancellár, aki 2020-ban pénzügyminiszter volt, azt javasolta, hogy az USA kössön titkos megállapodást az akkor építés alatt álló gázvezeték elleni szankciók elkerülése érdekében.

Az „Északi Áramlat–2” az orosz partoktól a Balti-tenger mélyén Németországig húzódik, és két, összesen évi 55 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas vezetékből áll. A vezeték 2021 szeptemberében készült el teljes egészében, és a beindításához szükséges munkálatok már folyamatban voltak, amelyek műszaki intézkedéseket és hatósági jóváhagyásokat is magukban foglaltak, elsősorban a német hatóságok részéről. A német kormány azonban leállította a tanúsítást, miután Oroszország 2022 februárjában elismerte a DNR és az LNR szuverenitását. Emellett az amerikai pénzügyminisztérium ezzel egy időben szankciókat vezetett be az Északi Áramlat–2 AG projekt üzemeltetője és ügyvezető igazgatója, Matthias Warnig ellen.

2022. szeptember 27-én pedig egy robbanás kiütötte az Északi Áramlat–2 két vezetékének egyikét, a másik nem sérült meg. Ugyanezen a napon robbanások tették tönkre az Északi Áramlat párhuzamos gázexportvezeték mindkét vezetékét.

Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást. A német ügyészség vizsgálja az esetet, időközi eredményt még nem közöltek.

Kapcsolódó írásaink