Külföld

LNG-hiány alakulhat ki az újabb EU-s szankciók miatt

Hiány léphet fel a cseppfolyósított földgázból, vagyis az LNG-ből a Bloomberg szerint, amely ennek okait többek között az Oroszország elleni szankciókban jelölte meg.

LNG-hiány alakulhat ki az újabb EU-s szankciók miatt
Légi felvétel egy LNG-hajóról Bulgáriában
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Lokman Akkaya

A lap szerint globális szállítási zavarokat okoz majd az Oroszországból érkező gáz tranzitjának tilalma az Európai Unió kikötőiből. Emellett az amerikai elnöki adminisztráció befagyasztotta az LNG-export-engedélyek kiadását amerikai vállalatok számára.

A jelentések szerint világszerte jó néhány LNG-termelő létesítmény elavult. A berendezések cseréjére van szükség, és ez szintén megnehezíti az LNG helyzetét számos, az orosz gáztól függő országban. A Vörös-tengeren a tankerhajók elleni, fokozott támadások tovább bonyolítják a kérdést. Eközben az ázsiai-csendes-óceáni térségben folyamatosan nő az LNG iránti kereslet.

Június 24-én az EU elfogadta az Oroszország elleni 14. szankciócsomagot. Ez magában foglalja az orosz cseppfolyósított földgáz vásárlásának és importjának tilalmát, amennyiben a terminálok nem csatlakoznak az Európai Unió gázhálózatához.

Kapcsolódó írásaink