Külföld

Bárki lehet állampolgár Németországban?

Tavaly 200 100 külföldi kapta meg az állampolgárságot

Új állampolgársági törvény lépett hatályba Németországban csütörtökön, lerövidítve a német útlevél megszerzéséhez szükséges időt, egyben lehetővé téve a kettős állampolgárság megtartását.

Bárki lehet állampolgár Németországban?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Marijan Murat

A németországi hárompárti kormánykoalíció által előterjesztett honosítási reform lehetővé teszi, hogy a tartósan Németországban élők eredeti állampolgárságuk megtartása mellett váljanak német állampolgárrá.

Külföldiek az összes feltétel teljesítése esetén öt év németországi tartózkodás után folyamodhatnak állampolgárságért a korábbi nyolc év helyett.

A külföldi származású szülők Németországban született gyermekei azonnal megkapják a német állampolgárságot – szüleik állampolgárságának megtartása mellett –, amennyiben egyik szülőjük (az eddig előírt nyolc helyett) legalább öt éve jogszerűen tartózkodik Németországban, és meghatározatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

Amennyiben a jelentkezők „különleges beilleszkedési eredményeket” mutatnak fel, például kiválóan teljesítenek az iskolában vagy a munkahelyükön, illetve aktívan részt vesznek a közösségi életben, akár már három év után is megszerezhetik az állampolgárságot.

Az új szabályozás fontos eleme, hogy azoknak, akik megszerzik a német állampolgárságot, nem kell lemondaniuk származási országuk állampolgárságáról, annak megtartását korábban csak más EU-országokból származó lakosok esetében engedélyeztek Németországban.

Hasonlóképpen, azoknak a németeknek, akik egy másik ország állampolgárai szeretnének lenni, ezentúl nem kell külön engedélyt igényelniük a német hatóságoktól. Korábban, ha engedély nélkül szerezték volna meg egy másik országbeli állampolgárságukat, elvesztették volna német állampolgárságukat.

„Sokan évtizedek óta várnak erre” – mondta Reem Alabali-Radovan, Németország integrációs biztosa, a kormányzó párt (SPD) tagja. A reformmal Németországnak végre „korunknak megfelelő állampolgársági törvénye van” – tette hozzá.

A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) szerint a honosításra való várakozási idő csökken ugyan, de a német állampolgárság megszerzésének általános követelményei nem gyengülnek az új szabályozással.

„A német útlevél megszerzése a jövőben gyorsabb lesz, de a lényegesen szigorúbb honosítási követelmények miatt nagyobb kihívást jelent majd” – mondta Stephan Thomae az FDP képviselője.

Thomae szerint a kérelmek nagyobb száma hosszú távon nem biztos, hogy a honosítások számának jelentős növekedéséhez vezet.

A képviselő elmondása szerint az új követelmények értelmében a jelentkezőknek pénzügyileg függetleneknek kell lenniük, továbbá szigorúbb vizsgálatok lesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák az antiszemita nézeteket valló vagy a németekével ellentétes értékeket képviselő egyének honosítását.

Németországban tavaly 200 100 külföldi kapta meg az állampolgárságot, az előző évinél 31 ezerrel (19 százalékkal) több, és több, mint bármely más évben 2000 óta.

Kapcsolódó írásaink