Külföld

Azbej Tristan részvétét fejezte ki a zsidóságot ért támadások miatt

Vasárnap ismeretlen fegyveresek zsidó és ortodox keresztény imahelyekre támadtak Dagesztánban

A magyar kormány elítéli az ortodox egyház és az oroszországi Dagesztán tartományban élő zsidó közösségek ellen elkövetett fegyveres támadásokat, együttérez az áldozatokkal és szeretteikkel – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán hétfőn.

Azbej Tristan részvétét fejezte ki a zsidóságot ért támadások miatt
Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára
Fotó: Facebook/Azbej Tristan

Azbej Tristan beszámolt arról: felvette a kapcsolatot az ortodox keresztény, illetve zsidó vallási vezetőkkel, hogy részvétet nyilvánítson, és kifejezze Magyarország szolidaritását, valamint szükség esetén felajánlja a Hungary Helps – Magyarország segít program támogatását.

A politikus azt írta: tragikus hírek érkeztek egy újabb oroszországi terrortámadásról. Vasárnap ismeretlen fegyveresek zsidó és ortodox keresztény imahelyekre támadtak Dagesztánban. Derbent városban Nyikolaj Kotyelnyikov ortodox papot meggyilkolták, és ezzel egy időben felgyújtották a világörökség részét képező zsinagógát is.

Mahacskalában, Dagesztán fővárosában zsinagógákra lőttek, valamint egy rendőrségi ellenőrző pontra is rátámadtak. A hírek szerint a fegyveresek az utcán tartózkodó civilekre is tüzet nyitottak. Az eddigi információk alapján a tragédiában több mint 15 ember vesztette életét és sokan megsebesültek – közölte az államtitkár.

„Mi, magyarok elítéljük a keresztényellenességet és az antiszemitizmust, kiállunk az áldozatok mellett. Imádkozzunk az áldozatokért és a sebesültek mielőbbi felépüléséért!” – zárta bejegyzését Azbej Tristan.

Kapcsolódó írásaink