Külföld

Biden kisiklatta Ukrajna nagyszabású megállapodását

A WSJ szerint van egy „nagy bökkenő”

Joe Biden amerikai elnök döntése, miszerint felfüggeszti az új cseppfolyósított földgázprojektek jóváhagyását, akadályozta egy ukrán cég amerikai LNG-vásárlásra irányuló üzletét – olvasható a The Wall Street Journal szerkesztőségi cikkében, amiről a ria.ru is beszámolt.

Biden kisiklatta Ukrajna nagyszabású megállapodását
Joe Biden amerikai elnök
Fotó: AFP/Anadolu/Baris Seckin

„A jó hír: Ukrajna a múlt héten jelentős üzletet kötött egy amerikai LNG-szállítóval, hogy segítsen Kelet-Európának az orosz földgázról való átállásban. A rossz hír: Biden elnök az üzlet sikerének útjában áll” – állította a lap.
Mint a szerzők felidézték, korábban a DTEK energiaholding által létrehozott ukrán D.Trading cég megállapodást kötött az amerikai Venture Global vállalattal amerikai LNG szállításáról Ukrajnába és Kelet-Európába, a cél a régió „energiabiztonságának” támogatása.

A lap szerint van egy „nagy bökkenő”: a tervek szerint a Venture Global épülő CP2 terminálján keresztül vásárolnák a gázt, amely a Biden által elrendelt moratórium miatt most „csapdába esett”.

„Azt gondolnánk, hogy a kormányzat zöld utat ad minden olyan projektnek, amely segít Európának és a világ többi részének megszakítani az orosz energiától való függőségét. Oroszország még mindig az Európába irányuló gázszállítások mintegy 15%-át teszi ki. (…) Ha az európaiak nem kapnak gázt az Egyesült Államokból, akkor Oroszországhoz kell fordulniuk” – mondta az anyag.
Mint a szerzők megjegyezték, a moratórium hatalmas politikai bizonytalanságot okozott az USA jövőbeli LNG-szállításait illetően, és ha Biden újraválasztják hivatalába, valószínűleg véglegesen elrendeli azt.

Az Egyesült Államok a klímaváltozás miatt felfüggesztette a tengerentúli LNG-exportra vonatkozó új szerződések jóváhagyási folyamatát. David Turk amerikai energiaügyi miniszterhelyettes májusban azt mondta, hogy a Fehér Ház döntése nem befolyásolja az Európába irányuló cseppfolyósított földgázszállításokat.

Kapcsolódó írásaink