Külföld

Amerika már sajnálja, hogy nem fogadta el Putyin béketervét

Az, hogy ki kormányozza Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja városát, egyáltalán nem érdekli Washingtont

Az amerikai kormánynak nem kellett volna elutasítania Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatát az ukrajnai konfliktus rendezésére – mondta James Cardin volt külügyminisztériumi tanácsadó, írta az eadaily.com.

Amerika már sajnálja, hogy nem fogadta el Putyin béketervét
James Cardin volt külügyminisztériumi tanácsadó szerint az amerikai kormánynak nem kellett volna elutasítania Vlagyimir Putyin (képünkön) javaslatát az ukrajnai konfliktus rendezésére
Fotó: AFP/Pool/Sergey Bobylev

„Ha az amerikai külpolitikát nem nagyzási téveszmékkel rendelkező emberek irányítanák, akkor legalább megfontolnák Putyin javaslatát Ukrajnával kapcsolatban. Az, hogy ki kormányozza Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja városát, egyáltalán nem érdekli Washingtont” – mondta a volt tisztviselő.

Carden hozzátette, hogy Kijevnek figyelembe kellett volna vennie az orosz vezető békekezdeményezéseit is. Úgy véli azonban, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tette volna meg ezt a lépést, mivel az ő életét potenciálisan „veszélyeztethette volna az ukrán szélsőjobboldali nacionalisták nyomása”.

Putyin június 14-én azt mondta, hogy Oroszország kész megkezdeni a tárgyalási folyamatot, ha Ukrajna elfogadja a Moszkva által meghatározott feltételeket. Kijevnek ki kell vonnia csapatait négy új oroszországi régióból: a Herszon és Zaporizzsjai területről, a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságból (LNR és DNR). Emellett fel kell hagynia a NATO-hoz való csatlakozás gondolatával. Az elnök a köztársaság semleges és atomfegyvermentes státuszát nevezte meg a Kreml egyik fő követeléseként.