Külföld

Macron: Ukrajna nem kapitulálhat

Macron szombaton a Svájcban megrendezett, úgynevezett ukrajnai békecsúcson tartott beszédet

Emmanuel Macron francia elnök szerint Ukrajna nem engedhet az orosz követeléseknek, ha tartós békét akar teremteni az országban – írja az Oroszhirek.hu.

Macron: Ukrajna nem kapitulálhat
Emmanuel Macron francia elnök részt vett az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozó plenáris ülésén
Fotó: AFP/Alessandro Della Valle

Macron szombaton a Svájcban megrendezett, úgynevezett ukrajnai békecsúcson tartott beszédében arra szólított fel, hogy több országot vonjanak be az Oroszországgal fennálló konfliktus lezárására irányuló folyamatba. Moszkva azonban nem kapott meghívást a konferenciára, amely a Kreml szerint értelmetlenné teszi a tárgyalásokat.

„Mindannyian elkötelezettek vagyunk a fenntartható béke megteremtése mellett” – mondta Macron. „Egy ilyen béke nem lehet ukrán kapituláció. Egy agresszor és egy áldozat van.” Hozzátette, hogy a harcok befejezéséről szóló, bármilyen megállapodásnak vissza kell állítania Ukrajna szuverenitását, és tiszteletben kell tartania a nemzetközi szabályokat.

A svájci tárgyalásokra egy olyan időszakban kerül sor, amikor az orosz csapatok folyamatos harctéri előnyöket érnek el a kijevi rezsim erőivel szemben. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Ukrajna havonta legalább ötvenezer katonát veszít, míg Moszkva ennek az aránynak a töredékét szenvedi el nem részletezett veszteségekkel.

Ennek ellenére Macron és más nyugati vezetők ragaszkodtak ahhoz, hogy Oroszországot nem szabad hagyni győzni, és ígéretet tettek arra, hogy továbbra is további fegyvereket és gazdasági segítséget nyújtanak Kijevnek „addig, amíg szükséges”.

Macron vezető híve volt a NATO mélyebb bevonásának a konfliktusba, és létrehozott egy országkoalíciót, hogy katonai kiképzőket küldjön Ukrajnába. Azt is javasolta, hogy a NATO-tagok ne zárják ki a lehetőséget, hogy valamikor katonai személyzetet vezényeljenek a konfliktusövezetbe.

Orosz tisztviselők azt állították, hogy a nyugati vezetők akadályozták meg a Moszkva és Kijev közötti, 2022 márciusában kötött, előzetes békemegállapodást, amely alig néhány héttel a harcok kezdete után véget vetett volna a konfliktusnak.

Az amerikai és a lengyel vezetők „megriadtak”, amikor meglátták a 2022-es békeszerződés tervezetét, amelyről Isztambulban tárgyaltak – jelentette szombaton a New York Times. A lap három, állítólag a tárgyalásokról származó dokumentumot tett közzé, köztük az ukrán fél által javasolt szerződésszöveget.

A dokumentumok szerint Ukrajna a javaslat értelmében beleegyezett abba, hogy „állandó semlegességet” ígérjen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína biztonsági garanciáiért cserébe. A terv nem tetszett az amerikai tisztségviselőknek sem, akik azt Ukrajna „egyoldalú leszerelésének” tekintették – áll a jelentésben.

Putyin pénteken közölte, hogy Moszkva tűzszünetet rendelne el, és béketárgyalásokat kezdene, ha Kijev beleegyezne több feltételbe, köztük mind az öt olyan, korábban ukrán terület átengedésébe, amelyek népszavazáson döntöttek arról, hogy újra Oroszországhoz tartozzanak. Zelenszkij azonnal elutasította az ajánlatot, „ultimátumnak” nevezve azt.

Kapcsolódó írásaink