Külföld

Fegyveres túszszabadítás Rosztovban

A központban vasárnap reggel hat elítélt túszul ejtette a büntetés-végrehajtás két munkatársát, a késsel, tűzoltó szekercével és gumibottal felfegyverkezett rabok járművet követeltek

Rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban Rosztov-na-Donu városban, a bűnözőket „likvidálták” – közölte vasárnap az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) sajtószolgálata.

Fegyveres túszszabadítás Rosztovban
Az oroszországi Rosztov on Donban rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Evgenii Bugubaev

A túszejtőkkel előbb tárgyalásokat folytattak, majd bevetették ellenük a különleges rendeltetésű rendőri egységet (OMON). A FSZIN szerint a túszejtőket likvidálták, a túszok sértetlenek maradtak.

A FSZIN szerint az elkövetők közül többen az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet követői voltak. Hármójukat, az Ingusföldön élő Samil Akijevet, Tamerlan Girejevet és Azamat Cickijevet tavaly decemberében több terrorista bűncselekményben találta bűnösnek a bíróság, egyebek között abban, hogy Karacsáj- és Cserkeszföld legfelsőbb bíróságának felrobbantására készültek.

Girejev és Akijev egyaránt 18, Cickijev pedig 18,5 évi szabadságvesztést kapott. Az ítélet nem emelkedett jogerőre.
A bűnüldöző hatóságok ellenőrzik azt a verziót, hogy az őrizetesek akcióját nem kívülről koordinálták-e.

Kapcsolódó írásaink