Külföld

Az Ádeni-öbölben elhagyta a legénység a jemeni húszik által eltalált hajót

Az ukrán tulajdonú és lengyel üzemeltetésű Verbena kevesebb mint 24 órával korábban már elszenvedett egy másik rakétatámadást

Az Ádeni-öbölben elhagyta a legénység azt a teherhajót, amelyet húszi lázadók Jemenből indított rakétákkal eltalálták, és a legénysége nem tudta eloltani a támadás okozta tüzet – közölte szombaton az amerikai hadsereg.

Az Ádeni-öbölben elhagyta a legénység a jemeni húszik által eltalált hajót
Az Ádeni-öbölben elhagyta a legénység azt a teherhajót, amelyet húszi lázadók Jemenből indított rakétákkal eltalálták, és a legénysége nem tudta eloltani a támadás okozta tüzet
Fotó: AFP/Indian Navy

Az Egyesült Államok térségbeli műveletiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) az X közösségi oldalra feltett szombati közleményében arról számolt be, hogy a Verbena nevű hajó legénységét egy másik kereskedelmi hajó vette fel. A közlés szerint „az IRIN Jamaran nevű iráni fregatt nyolc tengeri mérföldre volt a Verbenától, de nem reagált a vészjelzésre”.

A Verbena a fedélzeten keletkezett tűz miatt küldött vészjelzést. A hajót a húszik csütörtökön két rakétával eltalálták – közölte a CENTCOM. A támadásban egy tengerész súlyosan megsérült, őt az amerikai erők kimenekítették.

November óta az Irán által támogatott húszik az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren lévő hajókat veszik célba, mondván, hogy ezzel fejezik ki együttérzésüket a gázai palesztinokkal. Ezek a támadások, amelyek súlyosan megzavarják a tengeri kereskedelmet, az elmúlt napokban megszaporodtak.

Szerdán egy másik teherhajót, a Tutor nevű szénszállító hajót a legénysége elhagyta, mert a brit Királyi Haditengerészet irányítása alatt álló UKMTO tengerbiztonsági hivatal tájékoztatása szerint egy rakéta miatt nagy szivárgás keletkezett, amelyet a húszik által ellenőrzött jemeni Hodeida kikötőváros közeléből indítottak.

A hajó jelenleg a Vörös-tengeren sodródik.

Kapcsolódó írásaink