Külföld

Megsértette a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép

Az incidens Gotland sziget fölött történt

Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután – jelentette be szombaton a svéd védelmi minisztérium.

Megsértette a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép
Az esetet Tobias Billström svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte és bejelentette, hogy az incidens miatt berendelik az orosz nagykövetet
Fotó: AFP/Anadolu/Lukas Kabon

Az incidens Gotland sziget fölött történt. A SZU–24 típusú orosz gép néhány percet töltött a svéd légtérben. Miután nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión leadott figyelmeztetésére, Gripen vadászgépeket küldtek az elfogására – közölte a svéd hadsereg.

Az esetet Tobias Billström svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, hogy az incidens miatt berendelik az orosz nagykövetet.

Jonas Wikman, a svéd légierő vezetője elmondta: az orosz katonai repülőgép nem tartotta tiszteletben Svédország területi integritását. „Követtük az események láncolatát, és végig készen álltunk beavatkozni” – tette hozzá.

Legutóbb 2022-ben fordult elő hasonló incidens, akkor két SZU–27 és két SZU–24 típusú orosz gép lépett be a svéd légtérbe ugyancsak Gotland szigete közelében.

A finn határőrség pénteken azt közölte, hogy négy, feltehetően orosz katonai repülő sértette meg Finnország légterét június 10-én.

Kapcsolódó írásaink