Külföld

Repülőtéri infrastruktúrára mért csapásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium

A tárca szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán hatból öt frontszakaszon előrenyomult

Repülőgépek parkolóhelyeire és az ukrán fegyveres erők légibázis-infrastruktúrájára, valamint a külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyére, személyzet nélküli hajók felkészítésének helyszíneire, továbbá lőszer- és robbanóanyag-raktárokra mért csoportos csapást nagy hatótávolságú, légi és földi indítású precíziós fegyverekkel és drónokkal szerda reggel az orosz hadsereg – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Repülőtéri infrastruktúrára mért csapásokról számolt be az orosz védelmi minisztérium
Ukrán tűzoltók egy ipari létesítmény elleni dróntámadás helyszínén
Fotó: AFP/Sergey Bobok

A tájékoztatás értelmében egy orosz Iszkander–M műveleti-harcászati rakétarendszer megsemmisítette egy ukrán Sz–300-as légvédelmi rendszer két indítóállását, két radarját és harcirányító kabinjait Poltava megyében.

A tárca szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán hatból öt frontszakaszon előrenyomult, miközben 15 ukrán ellenrohamot vert vissza. Az orosz hadijelentés értelmében az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladint, egy brit Braveheart és egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, két cseh Vampire sorozatvetőt, kilenc ATACMS műveleti-harcászati rakétát, két francia HAMMER irányított légibombát, Vilha sorozatvetők három rakétáját, továbbá 61 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök kedd este megbeszélést folytatott Andrej Belouszov védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel. Az eszmecserén részt vettek a katonai körzetek parancsnokai is. A tanácskozás részvevői beszámoltak az elnöknek a „különleges hadművelet” előrehaladásáról és a tervekről. A közös értekezletet követően az államfő külön is megbeszélést folytatott a részvevőkkel.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a szerdán ünnepelt Oroszország napja alkalmából a Telegram-csatornáján egy videót tett közzé, amelyen a térkép egész Ukrajnát Oroszország határain belül tüntette fel.

Kapcsolódó írásaink