Külföld

Aki nem jár iskolába, nem kap családtámogatást

Lengyelországban egy gyermek után havi 800 zloty (mintegy 73 ezer forint) támogatás jár

Az ukrán menekültek szeptembertől csak akkor részesülhetnek a lengyel családtámogatási rendszer juttatásaiból, ha gyermekeik eleget tesznek az iskolalátogatási kötelezettségnek – erősítette meg szerdán Joanna Mucha oktatásügyi miniszterhelyettes.

Aki nem jár iskolába, nem kap családtámogatást
Az ukrán menekültek szeptembertől csak akkor részesülhetnek a lengyel családtámogatási rendszer juttatásaiból, ha gyermekeik eleget tesznek az iskolalátogatási kötelezettségnek (képünkön ukrán menekült gyerekek egy kézműves foglalkozáson Krakkóban, Lengyelországban)
Fotó: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka

A járulék iskolalátogatáshoz kötése egyik eleme a háború elől menekülő ukrán állampolgárokról szóló törvény módosításának. A jogszabályt a parlament mindkét háza már jóváhagyta, Andrzej Duda elnök pedig hétfőn aláírta.

Mucha szerdai sajtókonferenciáján felidézte: 2022-ben az ukrajnai háború első három hónapjában hárommillió ukrán menekült érkezett Lengyelországba, 43 százalékuk 17 év alatti kiskorú volt. Arról, hogy hány akkori ukrán menekült maradt Lengyelországban, nincsenek pontos adatok, az viszont tudvalévő, hogy a lengyelországi iskolákban jelenleg 145 ezer ukrán gyermek tanul, óvodába pedig 34 ezren járnak – tette hozzá.

A Lengyelországban tartózkodó, de iskolába nem járó ukrán gyermekek számát 75 ezerre becsülik – közölte Mucha. Megítélése szerint ennek egyik oka az lehet, hogy az anyák gyors hazatérésre számítanak, több tízezer tanuló pedig feltehetőleg távoktatás formájában az ukrán oktatási rendszerben vesz részt, az ő képzésük viszont ellenőrizhetetlen.

A miniszterhelyettes közölte: az iskolalátogatási kötelezettségről egyeztettek az ukrán féllel, Ukrajnában szeptembertől megszüntetik a távoktatást.
„Nem akarjuk »lengyelesíteni« az ukrán gyermekeket, azt akarjuk, hogy megőrizzék identitásukat” – húzta alá Mucha. Megerősítette: az ukrán tanulók számára 36 hónapon keresztül plusz heti négy lengyel nyelvórát biztosítanak. Eddig a lengyel iskolákba járó ukrán gyermekek heti 6 órában, 24 hónapon keresztül tanulhatták a lengyel nyelvet, a tanítók azonban Mucha szerint jelezték: a gyermekek túl vannak terhelve.

Mucha megígérte: a lengyel iskolákban továbbra is alkalmaznak ukrán pszichológusokat, és az önkormányzatoknak felajánlják „kultúraközi asszisztensek” bevonásának támogatását is.

Kapcsolódó írásaink