Külföld

A Rheinmetall Ukrajnában is gyártja majd a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket

Az Ukrajna újjáépítéséről tartott berlini konferencia alkalmából már a szándéknyilatkozatot is aláírták

Érdekesség, hogy a harcjárművet eddig Németországban és Magyarországon gyártották csak, de Armin Papperger vállalatigazgató most azt közölte, hogy hamarosan el akarják indítani az ukrajnai gyártást is. „Ezen felül még az idén át akarjuk adni az első Lynx harcjárműveket az országnak” – tette hozzá.

A Rheinmetall Ukrajnában is gyártja majd a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket
A Rheinmetall Ukrajnában is gyártja majd a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágainak minisztere a Handelsblatt német gazdasági lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna még idén legyártani tervezi az első Lynxeket. Továbbá pedig azt hangoztatta, hogy Ukrajna egy nap az EU és a NATO tagja lesz, s ezzel „mindkét szervezet olyan erős védelmi iparral rendelkező erős partnerre lel, amely nem vetélytársként, hanem kiegészítésként jelentkezik”. „Építsük együtt a szabad világ fegyverarzenálját” – fűzte hozzá az ukrán miniszter.

A Rheinmetall egyik szóvivője szerint a gyártást a Rheinmetall Ukrainian Defense Industry vegyes vállalat fogja végezni, amelyben az anyacég 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a fennmaradó 49 százalék az ukrán UDI állami vállalat tulajdonában lesz.

A Rheinmetall közleménye szót ejt egy még megkötésre váró keretszerződésről is, amely több száz Lynx harcjármű szállításáról, valamint a harckocsiszemélyzet kiképzéséről, a járművek karbantartásáról, illetve javításáról szól.

Kapcsolódó írásaink