Külföld

A Nyugat jövője siralmasan fog végződni

Varsó a 45. katonai segélycsomagot készíti elő Kijevnek

A nyugati országok Ukrajnába irányuló fegyverszállításai maguknak a szállítóknak is rosszul fognak végződni – mondta a TASZSZ-nak Viktor Vodolatskij, az Állami Duma FÁK-ügyekkel, eurázsiai integrációval és a honfitársakkal való kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának első elnökhelyettese, írta az eadaily.com.

A Nyugat jövője siralmasan fog végződni
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Ina Fassbender

Korábban a lengyel védelmi minisztérium helyettes vezetője, Cesariy Tomczyk a Radio Zet rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy a lengyel hatóságok nem korlátozzák Ukrajna számára a Varsó által szállított fegyverek használatát az orosz területen lévő létesítmények elleni csapásokhoz. Ugyanakkor elmondta, hogy Varsó a 45. katonai segélycsomagot készíti elő Kijev számára.

„Megvan Lengyelország vágya, ahogyan Litvánia, Lettország és Észtország vágya is, hogy a NATO-országokból szállított fegyverekkel Zelenszkij a lehető legtöbbet csapjon le, felismerve, hogy lesz ellenlépés. És természetesen mindez sajnálatos véget fog érni mindazok számára, akik ezeket a fegyvereket szállítják. Ezért az a tény, hogy Lengyelország nyilatkozatot tett, nem jelenti azt, hogy azt ténylegesen végre is hajtják” – mondta Vodolatsky.

Hangsúlyozta, hogy az orosz erők előtt ma ugyanaz a feladat áll, mint korábban, „gyorsabban elhozni a szabadságot azokra a településekre, elsősorban a Harkivi területen, ahol az embereket azért ölik meg, mert oroszok, mert oroszul beszélnek, valamint más területeken – a Zaporizzsjai és a Herszoni régió még felszabadítatlan részén”.

Mint arról beszámoltunk, 11 nyugati ország adta beleegyezését ahhoz, hogy Ukrajna fegyverével orosz területen lévő katonai létesítményeket támadhasson. A kezdeményezést támogatta Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Lengyelország, Svédország, Finnország, Csehország, Litvánia, Lettország, Észtország és Kanada.

Ugyanakkor Joseph Borrel, az EU diplomáciai szolgálatának vezetője a közösség védelmi minisztereinek találkozója után azt mondta, hogy csak egy-két ország hajlandó feloldani a korlátozást, hogy Ukrajna az általuk szállított fegyvereket orosz területre irányuló csapásokhoz használja.

Ugyanezen a találkozón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy a szövetség államai maguk döntenek arról, hogy feloldják-e az Ukrajna által az orosz területre irányuló csapásokhoz szállított fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a maga részéről azt mondta, hogy Moszkvának újra döntenie kell az úgynevezett egészségügyi övezetről, ha a Nyugat megengedi Ukrajnának, hogy mélyen orosz területre csapjon le fegyvereivel.

Kapcsolódó írásaink