Külföld

Oroszország levenné a tálibokat a a tiltott szervezetek listájáról

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója szerint Afganisztánban pozitív tendenciák tapasztalhatók

Az afganisztáni tálib mozgalomnak a tiltott szervezetek listájáról való levételére tett javaslatot Vlagyimir Putyin elnöknek az orosz külügyi és az igazságügyi minisztérium – közölte Zamir Kabulov, a külügyminisztérium második ázsiai főosztályának igazgatója hétfőn Moszkvában újságírókkal.

Oroszország levenné a tálibokat a a tiltott szervezetek listájáról
Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Üzbegisztánban folytat megbeszéléseket
Fotó: AFP/RIA Novosti/Pavel Bednyakov

Kabulov szerint az álláspontot más tárcákkal egyeztetve alakították ki. Azt mondta, hogy a tiltólistáról való levétel előtt nem lehet a tálib kormányt elismerni, ez pedig sokkal közelebb került, mint amikor az iszlamista mozgalom 2021-ben hatalomra jutott Afganisztánban.

„De még vannak meghaladásra váró momentumok, az orosz vezetés ennek megtörténte után fog dönteni” – jegyezte meg Kabulov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt hétfőn az Afganisztánnal határos Üzbegisztánban tartózkodik, ezzel kapcsolatban Taskentben újságíróknak kijelentette: „ők a valódi hatalom (Afganisztánban). Számunkra Afganisztán nem közömbös. Nem közömbös a szövetségeseink számára, elsősorban Közép-Ázsiában. Ezért ez a folyamat a valóság felismerését tükrözi”.

Kabulov elmondta, hogy Moszkva „pusztán formai okból, a hivatalos elismerés hiánya miatt nem tervez megemlékezést tartani vagy üdvözlő táviratot váltani a tálib kormánnyal az Oroszország és Afganisztán közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 105. évfordulóján.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója múlt héten Biskekben, a FÁK-országok biztonsági főnökeinek tanácskozásán azt hangoztatta, hogy Afganisztánban pozitív tendenciák tapasztalhatók. Hangot adott véleményének, miszerint ha Kabult nem fogják külső szereplők akadályozni, akkor a tálibok képesek lesznek helyreállítani a rendet az országban.

A radikális tálib mozgalom 2021-ben nagyszabású hadműveletet indított Afganisztán elfoglalására, miután az Egyesült Államok bejelentette csapatkivonási szándékát. Asraf Gáni afgán elnök 2021. augusztus 15-én külföldre menekült, a tálibok pedig harc nélkül vonultak be Kabulba. Az amerikai fegyveres erők 2021. szeptember elejére kivonultak Afganisztánból.

A tálib mozgalom terrorista tevékenység miatt ENSZ-szankciók alatt áll.

Kapcsolódó írásaink