Külföld

Lengyelország bekeményített az orosz diplomatákkal szemben

A diplomaták szabad mozgáshoz való jogát korlátozza Varsó

A lengyel hatóságok korlátozták az orosz diplomaták jogát arra, hogy szabadon mozogjanak az országban – közölte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Brüsszelben, számol be a Ria.ru.

Lengyelország bekeményített az orosz diplomatákkal szemben
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentette, hogy országukban korlátozták az orosz diplomaták szabadon mozgását
Fotó: NorthFoto

„Az orosz diplomaták a Mazowieckie vajdaság területén belül mozoghatnak, a konzulok pedig a régiójuk határain belül” – mondta a külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy az újítás nem vonatkozik a nagykövetre.

A Mazowieckie vajdaság egy kelet-lengyelországi régió, ahol a főváros, Varsó található. Mint a miniszter emlékeztetett, néhány ország már bevezetett hasonló korlátozásokat, és reményét fejezte ki, hogy „mások is követni fogják a mi utunkat”.

Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövet a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a lengyel hatóságok még nem értesítették a diplomáciai képviseletet a bevezetett korlátozásokról, és magyarázatot sem adtak.

Az EU külügyminisztereinek április végi luxembourgi találkozóján Csehország azt javasolta, hogy az orosz diplomaták mozgását a schengeni övezetben korlátozzák arra az országra, ahol akkreditálva vannak.

Moszkva többször visszautasította a más államok ügyeibe való beavatkozással kapcsolatos számos nyugati vádat, megalapozatlannak nevezve azokat. Oroszország ugyanakkor többször rámutatott a nyugati országok számos beavatkozási kísérletére.

Kapcsolódó írásaink