Külföld

Lavrov szerint Stoltenberg túllépett a hatáskörén

A NATO-főtitkár javasolta, hogy a NATO-országok engedélyezzék Oroszország területének támadását Ukrajnának adott fegyvereikkel

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár legutóbbi felhívása, miszerint engedélyezzék Ukrajnának, hogy nyugati adományokból származó fegyvereket használjon mélyen orosz területen belüli csapásokhoz, túllépi a hatáskörét – írja az Oroszhirek.hu.

Lavrov szerint Stoltenberg túllépett a hatáskörén
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár túllépte a hatáskörét
Fotó: AFP/NurPhoto/John Lamparski

A NATO-vezér szorgalmazta, hogy a nagyobb hatótávolságú fegyverek adományozói tegyék lehetővé az Oroszország területén található célpontok elleni támadásokat. A fegyvereket állítólag azzal a feltétellel bocsátották rendelkezésre, hogy azokat nem használják fel azon a területen kívül, amelyet Kijev sajátjának vall. A kikötés célja a konfliktus további eszkalálódásának megakadályozása.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár legutóbbi felhívása, miszerint engedélyezzék Ukrajnának, hogy nyugati adományokból származó fegyvereket használjon mélyen orosz területen belüli csapásokhoz, túllépi a hatáskörét.

„Eljött az idő, hogy a szövetségesek mérlegeljék, nem kellene-e feloldaniuk néhány korlátozást” – mondta a főtitkár a múlt héten a The Economistnak.

Néhány NATO-tagállam már „megrángatta Stoltenberget” – mondta Lavrov hétfőn a médiának, utalva az olasz kormánytól érkező, ellentétes megjegyzésekre.

„Kétlem, hogy a főtitkár magára vállalhatja, hogy a blokk tagjai nevében beszéljen, mielőtt ezt a kérdést a NATO-n belül megvitatják” – tette hozzá. „Úgy vélem, túllépett a hatáskörén.”

Magas rangú olasz tisztviselők, köztük Giorgia Meloni miniszterelnök, elutasították Stoltenberg nyilvános felhívását a politika megváltoztatására.

„Nem tudom, miért mondott ilyet Stoltenberg, úgy gondolom, nagyon óvatosnak kell lennünk” – mondta az olasz kormányfő vasárnap a helyi médiának. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes ugyanezen a napon egy választási gyűlésen azt mondta, hogy a NATO-vezér „nem beszélhet az olasz nép nevében”, és felszólította, hogy „vagy kérjen bocsánatot, vagy helyesbítse megjegyzéseit, vagy mondjon le”.

Lavrov korábban a fegyveres konfliktus szempontjából nagyrészt irrelevánsnak minősítette a nagy hatótávolságú csapások nyugati tilalmát.

„Amerikai fegyvereket már most is használnak különböző célpontok ellen a harci zónán kívül” – mondta a múlt héten. „Abból indulunk ki, hogy az amerikai és más nyugati fegyverek Oroszország területén lévő célpontokat, elsősorban polgári infrastruktúrát és lakóövezeteket támadnak.”

Ukrán tisztviselők azt állították, hogy a Nyugat által előírt korlátozások felelősek Oroszország közelmúltbeli előrenyomulásáért Harkiv régióban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter állítólag lobbizik a Biden-kormányzatnál az amerikai fegyverekre vonatkozó tilalom feloldása érdekében.

Kapcsolódó írásaink