Külföld

Kijev szerint Zelenszkijnek köze van a Fico-merénylethez

Éles vádak Ukrajnából

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletkísérletet Zelenszkij pozíciója miatt követték el – jelentette ki Leonyid Kucsma volt tanácsadója, Oleg Szoskin egy YouTube-csatornán, amelyről a Ria.ru is írt.

Kijev szerint Zelenszkijnek köze van a Fico-merénylethez
Az AFPTV által megszerzett videófelvételen az akkor még feltételezett elkövető Juraj C., amint a biztonsági személyzet megbilincselte, miután 2024. május 15-én lelőtte Robert Fico szlovák miniszterelnököt
Fotó: AFP/RTVS

„Az már egyértelműen ismert, hogy a merényletkísérlet azzal kapcsolatban történt, hogy Fico megtagadta Ukrajnától a katonai segélyt. Valójában ezt Ukrajna álláspontja és Zelenszkij hatalma sürgette” – mondta.

A Fico elleni merényletre május 15-én került sor, a kormány kihelyezett kormányülése után. A tüzet a 71 éves Juraj Cintula író nyitotta meg, amikor a miniszterelnök üdvözölni érkezett. Négy golyó találta el a politikust, az egyik a gyomrába fúródott. Állapota mára stabilizálódott. A támadót a helyszínen őrizetbe vették.

Fico többször ellenezte az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, és azt is mondta, hogy megakadályozná az ország NATO-tagságát.

Kapcsolódó írásaink