Külföld

Zelenszkij orosz rakéták lelövésére szólította fel az európaiakat

Varsó fontolóra is veszi a légvédelmi rendszerek bevonását

A kijevi rezsim vezetője, Volodimir Zelenszkij júniusi franciaországi és olaszországi útja során szeretné felszólítani a NATO-országokat, hogy lőjék le az Ukrajna feletti orosz rakétákat – erről a Politico két forrásra hivatkozva számolt be, írta az eadaily.com.

Zelenszkij orosz rakéták lelövésére szólította fel az európaiakat
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Petras Malukas

Zelenszkij részt kíván venni a szövetségesek normandiai partraszállás napi ünnepségén a jövő hónapban Franciaországban, majd a G7-ek olaszországi találkozóján – közölte két, a terveit ismerő forrás.

Az ukrán elnök programja mindig változhat – hangsúlyozták –, de ha minden a tervek szerint alakul, Zelenszkij arra fogja használni az utazást, hogy több katonai támogatást kérjen a szövetségesektől, és arra kérje a NATO-t, hogy lője le az orosz rakétákat Ukrajna felett, ahogyan az Egyesült Államok és Nagy-Britannia tette az Irán Izrael elleni támadása idején.

„Zelenszkij azt is követelni fogja”, hogy az USA és az uniós országok kobozzák el az orosz vagyont Ukrajna javára.

Varsótól már érkezett is válasz az ukrán elnök tervére

Varsó fontolóra veszi az ország légvédelmi rendszereinek esetleges bevonását az Ukrajna területe felett Lengyelországba berepülni képes orosz rakéták legyőzésébe – mondta az ország külügyminisztériumának képviselője, Pawel Vronszkij elmondta.

„Ezt a kérdést jogi és technikai szempontból vizsgálják, de ebben az ügyben még nincs döntés” – mondta Vronszkij.

Elmondása szerint Kijev már megkereste a lengyel hatóságokat egy hasonló kezdeményezéssel. Az erről szóló lengyelországi tárgyalások azt követően alakultak ki, hogy idén márciusban egy orosz rakéta megsértette az ország légterét, és 39 másodpercig tartózkodott benne. Jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogy a lengyel légvédelmi rendszerek lelőhetnének-e ilyen rakétákat, miközben még ukrán terület felett tartózkodnak, és milyen jogi következményei lennének egy ilyen lépésnek – mondta Vronszkij.

Kapcsolódó írásaink