Külföld

Észtország szerint Oroszország határincidenst provokált ki

Moszkva azt tervezi, hogy 2025 januárjától kiterjeszti felségvizeit, módosítva finnországi és litvániai határát a Balti-tengeren

Kaja Kallas észt miniszterelnök határincidens kiprovokálásával vádolta meg Oroszországot, miután csütörtökre virradó éjszaka orosz határőrök az észt fél által elhelyezett, világító bójákat távolítottak el a két ország határát képező Narva folyóról.

Észtország szerint Oroszország határincidenst provokált ki
Kaja Kallas észt miniszterelnök
Fotó: AFP/Gints Ivuskans

Tallinn szerint Moszkva csak a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború óta kifogásolja az úszó irányfények elhelyezését, amelyek célja, hogy megakadályozzák a hajók eltévedését az idegen vizeken.

Idén Oroszország közölte, hogy ellenzi a tervezett világító bóják mintegy felének elhelyezését - olvasható az észt határőrök közleményében.

Kaja Kallas szerint Észtország kapcsolatba lépett Oroszországgal, hogy magyarázatot kérjen.

„Határincidensről van szó, és tisztázni akarjuk a pontos körülményeket” - mondta a kormányfő újságírók előtt. „Oroszország növeli a határincidensek számát, félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot szítson országaink társadalmában” - tette hozzá.

Szerdán Litvánia közölte, hogy bekérettek a külügyminisztériumba egy orosz diplomáciai tanácsost Oroszország tervei miatt, amelyekkel egyoldalúan ki akarja terjeszteni az orosz tengeri határt a litván és finn felségvizeken, és figyelmeztetett, hogy hibrid háborús taktikáról lehet szó.

„Továbbra is azon dolgozunk szomszédainkkal és partnereinkkel NATO- és uniós szinten is, hogy összehangolt választ adjunk a helyzetre” -közölte csütörtökön Ingrida Simonyte litván kormányfő Vilniusban, akit a BNS helyi hírügynökség idézett.

Az orosz védelmi minisztérium által kedden közzétett terv szerint Moszkva azt tervezi, hogy 2025 januárjától kiterjeszti felségvizeit, módosítva finnországi és litvániai határát a Balti-tengeren. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított földrajzi koordináták „nem felelnek meg teljesen a jelenlegi helyzetnek”. A dokumentum szerdán eltűnt a kormányzati honlapról.

Simonyte mindezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy bizonyos megállapodások alapján még változtatásokat eszközölhetnek a dokumentumon. Mint mondta, a Kreml terveit továbbra is homály fedi. „Úgy vélem, az orosz hatóságok szándékosan azt akarják, hogy ezt ne lehessen kideríteni. Azt akarják, hogy maradjon minden homályban, ezáltal félelmet okozva” - húzta alá hozzátéve, hogy ennek ellenére nincs ok aggodalomra.

Kapcsolódó írásaink