Külföld

Egy szerény hős és az amerikai Bradley

Oroszország hősének csillagát hordja a mellén Ivan Zarszkij orosz főhadnagy. A katonatiszt az elismerést kimagasló haditettével – és egy zsákmányként hozott Bradley harcjárművel – érdemelte ki.

Egy szerény hős és az amerikai Bradley
A szóban forgó zsákmányolt Bradley Moszkvában
Fotó: AFP/Alexander Nemenov

Kimagasló haditettéért érdemelte ki Oroszország hősének csillagát a Kazanyban született Ivan Zarszkij. A jelenleg főhadnagyi rangban lévő fiatalról a TASZSZ közölt cikket. Az anyagból kiderül, a tiszt a kadétiskola befejezése után a szentpétervári Mihajlovszkij Katonai Akadémia tüzérségi osztályán tanult. Jelenleg a 810. különálló tengerészgyalogos dandár egyik tüzérségi zászlóaljánál szolgál ütegparancsnokként Szevasztopolban.

Ivan Zarszkij szerény és visszahúzódó modorával pillanatokon belül népszerű lett Oroszországban, pedig minden létező alkalommal elmondja, kitüntetéseit nem tudta volna megszerezni bajtársai nélkül. A főhadnagy vezette osztag nemcsak veszteség nélkül verte vissza az ukránok támadását, hanem tisztességes zsákmányt – közte egy, Moszkvában, a Győzelem parkban kiállított Bradley harcjárművet is – szerzett.

Kapcsolódó írásaink