Külföld

A magyar kormánybuktató modellt akarták alkalmazni Szlovákiában?

Az erőszakra való hajlam 2018 után felerősödött, ekkor ölték meg Jan Kuciak újságírót és menyasszonyát

Annyit már elértek a szlovák nyomozók, hogy alapos a gyanú: valószínűleg Robert Ficót nem egy magányos elkövető akarta megölni. Két órával a gyilkossági kísérlet után ugyanis, az elkövető minden Facebook- és kommunikációs előzményét valakik törölték. Az eddigi események arra a tervre emlékeztetnek, ahogy korábban a magyar kormányt akarták megbuktatni.

A magyar kormánybuktató modellt akarták alkalmazni Szlovákiában?
Robert Ficót az ellene elkövetett merénylet után a besztercebányai kórházba szállították
Fotó: AFP

Négy fekete maszkos, állig felfegyverzett férfi rontott be a dunaszerdahelyi Fontana bárba, és szó nélkül géppisztolytüzet zúdított a bent tartózkodó vendégekre. A brutális támadás következtében tíz ember holtan esett össze, a támadók, amilyen gyorsan jöttek, ugyanolyan gyorsan távoztak.

Az áldozatok mindegyike a rettegett Pápay-klán tagja volt. A Pápay-klán a 90-es években államot képezett az államban elsősorban a Felvidéken tevékenykedett , mindent büntetlenül megtehetett. Gyilkosságok, kínzások, csoportos nemi erőszak jellemezte ezt az időszakot, a hatóságok is a maffia kezében voltak” – írta az akkori eseményekről A rendes lányok csendben sírnak című könyvében Durica Katarina.

A borzalom az 1999-es tömeggyilkossággal ért véget, amely egy alvilági leszámolás volt, bár többen tudni vélik, hogy a hatóságok valamilyen formában érintve voltak az ügyben. A leszámolás után, a szlovákiai maffia már nem tudott újjászerveződni, kisebb csoportokra oszlott.

Miért fontos mindez, éppen akkor, amikor Juraj Cintula meg akarta gyilkolni Robert Ficót. Azért, mert Szlovákia függetlenségének 1993-as kikiáltása után, a fiatal állam megszületése véres körülmények között történt, legalábbis ami a Felvidéket illeti. Mindez köszönhető annak, hogy az egykori Csehszlovákia, a szétválás előtt általános amnesztiát hirdetett a köztörvényes bűnözőknek, akik így rászabadultak a szlovák társadalomra.

Az erőszakban fogant és született szlovák állam a mai napig nem tudta teljesen maga mögött hagyni bűnözői múltját, és bár ma már nincsenek a fentiekhez hasonló maffia jellegű bandák, északi szomszédunknál a „balhés” ügyeket meglehetősen gyakran intézik el erőszakos módon. Illegálisan fegyverhez jutni sokkal könnyebb Szlovákiában, mint Magyarországon.

A politikai indíttatású bűncselekmények közül talán Michal Kovác államfő fiának 1995-ös elrablása érdemel kiemelt figyelmet, bár tegyük hozzá, hogy több közéleti személy ellen is történt, nemegyszer halálos kimenetelű támadás.

Azt is mondhatnánk, hogy az erőszakra való hajlam 2018 óta felerősödött. Ekkor ölték meg Jan Kuciak újságírót, az Aktuality hírportál oknyomozó riporterét és menyasszonyát, Martina Kusnirovát. A gyilkosságok tüntetéshullámot váltottak ki Szlovákiában, ami belpolitikai válsághoz, és a Fico-kormány bukásához vezetett.

Ficónak annak ellenére mennie kellett, hogy bár a „progresszív” sajtó az egész ügyet rá akarta „tolni”, semmilyen bizonyíték nem volt ellene. A társadalmi nyomás viszont olyan erős volt, hogy a miniszterelnöknek nem volt más választása, mint az önkéntes távozás.

Ez után a hatalomra került különböző összetételű balliberális koalíciók egyértelműen globalista politikát követettek. Gyakorlatilag kiszolgálta Brüsszel igényeit. Fico tavaly megnyerte a választásokat, majd pedig idén szövetségese, Peter Pellegrini az elnökválasztáson diadalmaskodott. A balliberálisok reménye, hogy majd ők adhatják az államfőt, odaveszett. Az egykori kormánypártok abban reménykedtek, hogy ha ők adják a köztársasági elnököt, akkor az majd Ficóval szemben ellensúlyt képezhet a politikai szférában.

A kettős vereség túl sok volt a „progresszív” oldalnak. megindult a gyűlölet úthengere. Ezt a módszert mi már ismerjük.

Fico valamit sejthetett vagy tudhatott is. A szlovák miniszterelnök egy hónapja közzétett egy videót a közösségi hálón, amelyben arról beszélt, hogy a „progresszív” média annyira felkorbácsolta az indulatokat, hogy akár le is lőhetik őt és a kormány tagjait.

A legvadabb összeesküvés elméletektől a szakmailag jól felépített koncepciókig, a legkülönbözőbb elméletek keringenek a világhálón Robert Fico megölési kísérletének indítékát keresve.

Komoly fejlemények számít, hogy Matús Sutaj Estok bejelentette: nyomozó csoportot hoztak létre és azzal a verzióval is foglalkoznak, hogy a támadó nem magányos farkas lehetett. A belügyminiszter elmondta: Két órával a gyilkossági kísérlet után az elkövető minden Facebook- és kommunikációs előzményét törölték.

Maga a tettes nem tehette, mert őt a helyszínen őrizetbe vették. A nyomozók megállapították, hogy felesége sem nyúlhatott az informatikai eszközökhöz. Ezért a tárcavezető úgy gondolja: azzal a lehetőséggel is számolunk, hogy egy csoport áll a bűncselekmény hátterében.

Pedig Matús Sutaj Estok volt az, aki egy nappal azelőtt a leghatározottabban állította, hogy a tettesnek nem voltak bűntársai, egyedül tervelte ki, és hajtotta végre a merényletet.

Az embernek lassan az az érzése támad, hogy az események valamifajta előre megírt forgatókönyv szerint zajlottak. Nem vitás, hogy Fico kellemetlen politikus volt, mind Brüsszel, mind pedig Washington számára. Elsősorban azért, mert leállította Ukrajna katonai segélyezését és ellenezte a háború folytatását, helyette tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazott.

Emlékezzünk, hogy Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem professzora, a washingtoni külügyminisztérium volt főtanácsosa 2012 januárjában egy interjúban öt pontban foglalta össze a magyar kormány megbuktatásának módjait.

Az első: a Fidesz elveszti a 2014-es választásokat.

A második: a Fidesznek új legitimációra lesz szüksége 2012-ben vagy 2013-ban, és előre hozott választást ír ki, amit elveszít.

A harmadik: Az IMF- és EU-kölcsön hiányában a gazdaság állapota tovább rosszabbodik. Ekkor a Fidesz-elit egy része szembeszáll Orbán Viktorral, az utcán százezrek tüntetnek, a kormányt lemondatják.

A negyedik: Az új kormány legitimációját növelni óhajtandó igénybe veszi néhány igazi szakember részvételét, olyanokét, akik Brüsszelben és Washingtonban is meggyőzően reprezentálhatnák a kormány elkötelezettségét a szabad piac, és a nyugati stílusú demokrácia iránt.

Az ötödik: A polgárháború. Ez akkor következhet be, ha a kormány nemcsak kaotikus gazdasági lépéseivel veszíti el a nép többségének bizalmát, de a választók rájönnek, hogy a szuverenitásról ismételt politikai szónoklatok tartalma a 21. században üres fogás.

Gati az írásban tett interjú után cáfolta, hogy ő a fentieket határozottan állította volna, különösen az ötödik pont volt érzékeny téma, de nem kért helyreigazítást.

Amint látjuk, a terv Magyarország esetében teljesen életképtelennek bizonyult.

És mi történt Szlovákiában? Tüntetések kezdődtek 2018-ban, Ficónak mennie kellett, aztán két választási vereség következett. Eddig a pontig a professzor tervei szerint mentek a dolgok. De aztán a „magyar kormánybuktatási modell” megbicsaklott, mert Fico tavaly választást nyert, visszajött a hatalomba, ráadásul az idei köztársasági elnöki választást is szövetségese, Peter Pellegrini nyerte meg.

És mit is mondott egy nappal az után, hogy Ficóra rálőttek a fentiekben idézett szlovák belügyminiszter: „A polgárháború küszöbén állunk.”

Kapcsolódó írásaink