Külföld

Találat ért egy olajszállító hajót a Vörös-tengeren

Rakétatalálat ért egy nyersolajszállító tartályhajót a jemeni síita húszi lázadók által birtokolt Mukha kikötőváros közelében – közölte szombaton az Ambrey brit tengerészeti biztonsági cég.

Találat ért egy olajszállító hajót a Vörös-tengeren
Nyersolajszállító tartályhajót ért találat Jemen partjainál (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Mohammed Hamoud

Az Ambrey közleménye szerint egy panamai lobogó alatt közlekedő nyersolajszállító tartályhajót ért rakétatalálat Mukhától körülbelül tíz tengeri mérföldre délnyugatra, a hajón tűz ütött ki. Más részletet egyelőre nem tudni.

Előzőleg az Egyesült Királyság tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) szombaton arról számolt be, hogy bejelentés érkezett egy hajóról, amely „kisebb sérülést szenvedett, miután ismeretlen tárggyal ütközött” a Vörös-tengeren, 75 tengeri mérföldre északnyugatra a jemeni Hodeida kikötővárostól. A hajó és a legénység biztonságban van, és folytatja útját a célkikötő felé – jegyezte meg UKMTO, amely nem közölt közelebbit a hajóról.

A húszik tavaly november óta mintegy ötven hajót támadtak meg, egyet eltérítettek, egyet pedig elsüllyesztettek. A támadások azonban egyre ritkábbak az Egyesült Államok válaszcsapásai, valamint a térségben közlekedő kereskedőhajók számának csökkenése miatt, miután sok vállalat inkább körbehajózza Afrikát, annak ellenére, hogy ez sokkal költségesebb és időigényesebb is.

Kapcsolódó írásaink