Külföld

Újabb halálos áldozata van az új-kaledóniai zavargásoknak

Négyre emelkedett csütörtökre a Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában a hét elején kitört zavargások halálos áldozatainak száma, több százan megsebesültek, köztük több tucat rendőr.

Újabb halálos áldozata van az új-kaledóniai zavargásoknak
Újabb halálos áldozata van az új-kaledóniai zavargásoknak
Fotó: AFP/Delphine Mayeur

A köztársasági főbiztos, Louis Le Franc azt mondta, mintegy 200 embert vettek őrizetbe rendbontás miatt.

A zavargásokban mind ez idáig három őslakos és egy rendőr vesztette életét.

Az elszakadáspárti tüntetők és a biztonsági erők között kitört összecsapások miatt Párizs 12 napos szükségállapotot rendelt el. Letiltották emellett a tiltakozók által használt TikTok közösségi oldalt is.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a France 2 televízónak azt mondta, hogy „néhány órán belül” a hatóságok urai lesznek a helyzetnek.

A helyi médiában megjelent videófelvételeken az látható, amint az emberek boltokat és benzinkutakat fosztanak ki, híradások szerint pedig a tiltakozók sok autót is felgyújtottak.

Az új-kaledóniai francia főbiztosság szerint mintegy ötezren vesznek részt a demonstrációkban a főváros, Nouméa térségében.

A tiltakozások azt követően törtek ki, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a Csendes-óceán déli részén található terület több ezer olyan francia lakosát, akik legalább tíz éve él ott, ezzel tovább növelve az anyaország politikai befolyását a területen.

Az Ausztráliától mintegy 1200 kilométerre keletre fekvő Új-Kaledónia stratégiai jelentőségű katonai bázisként és a szigeten felfedezett nikkelkincs miatt is fontos a párizsi vezetés számára. Új-Kaledóniában 2018 óta három népszavazást rendeztek a függetlenségről, és a függetlenség támogatói mindhárom alkalommal vereséget szenvedtek.

Kapcsolódó írásaink