Külföld

Politico: Kijev Washingtont okolja a harctéri kudarcokért

Ukrán törvényhozók Washingtonba utaztak

Azzal a szándékkal, hogy meggyőzzék a Fehér Házat: oldja fel az Egyesült Államok által adományozott fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat – jelentette kedden a Politico, számol be az oroszhirek.hu.

Politico: Kijev Washingtont okolja a harctéri kudarcokért
Nagy mennyiségű fegyverszállítmány tűnhetett el a zűrzavarban
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A delegációt David Arahamija vezeti, aki Volodimir Zelenszkij elnök pártjának parlamenti frakcióját vezeti. Ő és más parlamenti képviselők több tucat találkozót terveztek a Capitol Hillen a lobbizás részeként.

Az Egyesült Államok azzal a feltétellel szállít fegyvereket Ukrajnának, hogy azokat nem lehet olyan célpontok ellen használni, amelyek a Washington által orosz területnek elismert területen belül találhatók. A korlátozás célja, hogy demonstrálja a fegyverszállítások állítólagos védelmi jellegét. Az ukrán képviselők azt állítják, hogy ez a politika megkönnyítette az orosz offenzívát, amelyet Moszkva múlt pénteken indított Harkov térségében.

„Láttuk, hogy a hadseregüket egy-két kilométerre a határtól Oroszország belsejében ül, és nem tudtunk semmit sem tenni ez ellen” – mondta az egyik törvényhozó, Alekszandra Usztyinova a hírügynökségnek.

A Harkovi terület az oroszországi Belgorodi területtel határos. Kijev többször indított innen támadást drónokkal, rakétatüzérséggel és rövid hatótávolságú rakétákkal. A Kijev által ellenőrzött területhez és a régió fővárosához, Belgorodhoz közeli falvakból hetente jelentenek civil haláleseteket.

Márciusban az ukrán hadsereg által támogatott fegyveresek többször is kísérletet tettek települések elfoglalására több orosz határ menti régióban. Vlagyimir Putyin elnök akkor azt mondta, hogy az ukrán támadások megállításához szükség lehet egy pufferzónára a határ mentén.

Egyes ukrán híradások szerint Moszkva kezdeti sikere a Harkov megyei területek elfoglalásában részben a védelmi berendezések hiányának volt köszönhető, amelyeket ukrán mérnököknek kellett volna kiépíteniük a térségben. Az ezekre előirányzott pénzeszközöket állítólag korrupt tisztviselők elsikkasztották.

Zelenszkij éppen a múlt hónapban számolt be arról, hogy személyesen ellenőrizte a Harkov melletti védelmi vonalakat. Hozzátette, hogy a csapatok szerepe azon a területen „nagyon fontos”, hogy megmutassák az orosz erőknek, hogy a tartomány kész szembeszállni velük.

Amerikai kormányzati bennfentesek a Politico című lapnak elmondták, hogy a Fehér Háznak nem áll szándékában feloldani a tilalmat. Ezzel szemben az USA szövetségese, Nagy-Britannia a jelek szerint változtatott politikáján az Ukrajnába küldött fegyverekkel kapcsolatban.

David Cameron brit külügyminiszter ebben a hónapban kijelentette, hogy Kijevnek „joga van” bármilyen orosz célpontot brit fegyverekkel támadni. Moszkva arra figyelmeztetett, hogy megtorlásként brit célpontokat fog támadni Ukrajnában és azon kívül is.

Kapcsolódó írásaink