Külföld

Portugália komoly aggodalmának adott hangot

Sao Tomé és Príncipe megállapodást kötött Oroszországgal

Komoly aggodalmának adott hangot Portugália amiatt, hogy hajdani afrikai gyarmata, Sao Tomé és Príncipe katonai együttműködési megállapodást kötött nemrég Oroszországgal.

Portugália komoly aggodalmának adott hangot
Paulo Rangel, portugál külügyminiszter
Fotó: AFP/Filipe Amorim

Portugáliában és más európai országokban is meglepetést, megdöbbenést és zavart keltett ennek a megállapodásnak a híre – jelentette ki Paulo Rangel portugál külügyminiszter csütörtök este a SIC Noticias televíziónak adott interjúban.

A miniszter aláhúzta, hogy Sao Tomé „független, szuverén állam”, és „teljesen legitim”, hogy ilyen ügyekben döntéseket hozzon. Ugyanakkor rámutatott arra: „természetes, hogy hangot adunk aggodalmuknak a jelenlegi nemzetközi helyzetben, miután Oroszország kirobbantott egy háborút”.

A portugál sajtó – orosz hírügynökségekre hivatkozva – szerdán jelentette, hogy az Afrika nyugati partjainál fekvő Sao Tomé és Príncipe és Oroszország április 24-én Szentpéterváron megállapodást írt alá, amelynek értelmében orosz harci repülőgépek és hadihajók állomásozhatnak majd a Guineai-öbölben, a Gabontól és Egyenlítői-Guineától nyugatra fekvő szigetországban.

Kapcsolódó írásaink