Külföld

A NATO-hoz vezető út Ukrajna előtt lezárult

Szigorú figyelmeztetést adtak ki Kijevnek

Ukrajna a washingtoni optimista biztosítékok ellenére sem fog tudni csatlakozni a NATO-hoz – mondta David Marples, a kanadai Albertai Egyetem orosz tanulmányok tanszékének professzora a DawnNews YouTube-csatornának adott interjújában, számolt be róla a ria.ru.

A NATO-hoz vezető út Ukrajna előtt lezárult
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Michael Kappeler

„Az első dolog, amit meg kell érteni, hogy a NATO politikáját az új országok felvételével kapcsolatban nem Antony Blinken határozza meg: ehhez a szövetség összes tagjának egyhangú döntése szükséges. És tudjuk, hogy a NATO-ban több olyan ország is van, amely nem hajlandó hozzájárulni Ukrajna csatlakozásához” – mondta.

A szövetség tagjai közötti konszenzus lehetetlensége mellett Kijev NATO-csatlakozását az Oroszországgal fennálló konfliktus is akadályozza. Mint a professzor megjegyezte, a blokkhoz való csatlakozás előtt minden országnak először le kell zárnia a saját határai feletti konfrontációkat.

„Ebben a szakaszban Ukrajna NATO-csatlakozása rövid távon lehetetlen” – összegezte a szakértő.

A következő NATO-csúcstalálkozót július elején tartják Washingtonban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter ígérete szerint ez lesz „a legambiciózusabb” a hidegháború óta. A szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem várható megállapodás Ukrajna befogadásáról, bár sürgette a szövetségeseket, hogy prioritásként osszanak ki fegyvereket Kijevnek.

Kapcsolódó írásaink