Külföld

Zelenszkij elleni orosz merényletet hiúsítottak meg

„A támadás ajándék lett volna Putyinnak a beiktatás előtt”

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) szerint meghiúsult egy orosz merénylet Volodimir Zelenszkij elnök és más magas rangú ukrán tisztviselők ellen – írja a Mandiner.hu.

Zelenszkij elleni orosz merényletet hiúsítottak meg
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által készített képen Volodimir Zelenszkij (jobbra) és Vaszil Maljuk az SBU vezetője
Fotó: AFP/Handout/Ukrainian Presidential Press Service

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) szerint meghiúsult egy orosz merénylet, amelynek célpontja Volodimir Zelenszkij elnök és más magas rangú ukrán tisztviselők lettek volna, s az esettel összefüggésben letartóztatták az ukrán kormányvédelmi egység két ezredesét – írja a BBC alapján a Mandiner.hu.

A két ezredes az SBU szerint az orosz állambiztonsági szolgálathoz (FSZB) tartozó ügynökhálózat tagja volt. A lap szerint Zelenszkij testőrei között kerestek készséges „végrehajtókat”, hogy elrabolják és megöljék őt.

További célpont volt a katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov és az SBU vezetője, Vaszil Maljuk – tette hozzá a biztonsági szolgálat.

A csoport állítólag azt tervezte, hogy még az ortodox húsvét előtt – amely idén május 5-re esett – megöli Budanovot, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét. Az SBU szerint a csoport egy tégla segítségével szeretett volna információt szerezni Budanov tartózkodási helyéről, amelyet aztán rakétákkal és drónokkal támadtak volna meg. Az egyik letartóztatott tiszt már vásárolt is drónokat és gyalogsági aknákat.

A kormányzati közleményekben nem nevezték meg a két letartóztatott ezredest. Az SZBU által nyilvánosságra hozott részletek szerint az FSZB ügynökhálózatának egyik feladata az volt, hogy az elnök biztonságát őrzők közül végrehajtókat toborozzon, akik túszul ejthetik az államfőt, majd megölhetik - részletezte az SZBU.

Az SZBU vezetője a közleményben feltárta, hogy csupán szűk kör tudott az ellenséges ügynökök leleplezésére irányuló műveletről, és ő személyesen irányította annak menetét. Szavai szerint a terrorcselekmény "ajándék lett volna" Vlagyimir Putyin orosz elnöknek beiktatása alkalmából.

Budanov esetében a merénylők azt tervezték, hogy rakétacsapást indítanak annak a háznak a koordinátáira, ahol a katonai hírszerzés főnöke tartózkodik. Ezután drónnal szándékozták megtámadni azokat az embereket, akik a csapás helyszínén maradtak. Ezt követően az oroszok azt tervezték, hogy újabb rakétával csapnak le, ezzel fedve el a drónok használatának nyomait. A tervezett merénylet végrehajtójának fegyverzetét az állambiztonsági hivatal egyik ezredese biztosította, aki személyesen vitte Kijevbe a csapásmérő drónokat, RPG-7 tölteteket, valamint MON-90 típusú gyalogsági aknákat.

Az SZBU rögzítette az ezredes Ukrajna egyik régiójába tett útjait, ahol drónokat és robbanóanyagokat vásárolt, valamint a terrortámadás lehetséges elkövetője és annak FSZB-s összekötője közötti beszélgetéseket. A két beszervezett ukrán tiszt lakóhelyén végzett házkutatások során bűncselekményre utaló tárgyakat, dokumentumokat találtak - tette hozzá az SZBU.

Vaszil Maljuk, az SBU vezetője szerint a támadás „ajándék lett volna Putyinnak a beiktatása előtt”.

Vlagyimir Putyint kedden iktatták be Oroszország elnökeként. „A művelet az orosz különleges szolgálatok kudarcává vált” – tette hozzá. „De nem szabad elfelejtenünk, az ellenség erős és tapasztalt, nem szabad alábecsülni őket” – mondta.

Kapcsolódó írásaink