Külföld

Nem megy Kolozsvárra a zarándokvonat

Csöppet módosul idén a Boldogasszony Zarándokvonat menetrendje – így elmarad a marosvásárhelyi és a kolozsvári ünnepség is.

Nem megy Kolozsvárra a zarándokvonat
Aki Marosvásárhelyen akart felszállni, most hoppon marad
Fotó: MH-archív/Csudai Sándor

Idén kikerüli Kolozsvárt és Marosvásárhelyt a csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonat – írta meg a Székelyhon. Mint a cikkből kiderül, a tízéves hagyomány megtörésének oka, hogy javítják a Nagyvárad és Kolozsvár között futó síneket. A lap megjegyzi, az elmúlt években Kolozsváron és Marosvásárhelyenn virággal, süteménnyel és baráti kézfogással köszöntötték a Budapestről Csíkszeredába, a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait.

Hozzáteszik, hagyományosan több százan vonultak ki a marosvásárhelyi nagyállomásra, ahol bő húsz percig állomásozott a vonat, azalatt pedig ünnepi köszöntők, imák hangzottak el.

A május 16-án a Keleti pályaudvarról induló Boldogasszony Zarándokvonat útvonala most Budapest–Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány–Érmihályfalva–Nagykároly–Zilah–Zsibó–Dés–Déda–Maroshévíz–Gyergyószentmiklós–Marosfő–Csíkszentdomokos–Csíkmadaras–Madéfalva és Csíkszereda lesz.

Kapcsolódó írásaink