Külföld

Kijev is vinné az orosz ortodoxok vagyonát

Zelenszkíj kisajátítaná Istent is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudja Istent bevonni a harcába – hangoztatta az orosz ortodox egyház szóvivője kedden.

Kijev is vinné az orosz ortodoxok vagyonát
Ortodox kolostor Kijevben. A leírásból sajnos nem derül ki, itt Moszkva vagy az ukrán állam az úr
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Jose Colon

Bírálatot fogalmazott meg kedden Volodimir Zelenszkíj húsvétvasárnapi beszédével kapcsolatban az orosz ortodox egyház szóvivője Moszkvában. Vahtang Kipsidze emlékeztetett, Zelenszkíj Istent Ukrajna „szövetségesének” nevezte, akinek „a nemzetiszín zászlóval ellátott ékzár van a vállán”.

Az Úr nem a kijevi terület lakója, hogy mozgósítsák és az ukrán hadseregbe állítsák – fogalmazott a szóvivő. Egyben beszélt arról is, a szomszédos állam vezetése folyamatosan fokozza a legnagyobb keresztény egyház, az Ukrán Ortodox Egyház (UOC) elleni elnyomást s azzal vádolja annak papságát, hogy ők „Moszkva ügynökei”.

Tavaly az ukrán kormány olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megnyitná az utat az UOC esetleges betiltása előtt, ám a jogszabály valamiért elakadt. Egyébként az orosz egyház elleni totális erőszak nem példa nélküli, ugyanis a minap az észtek tettek efféle javaslatokat.

Kapcsolódó írásaink