Külföld

Macronék lerántották a leplet Zelenszkijről: szerintük hazudott az ukrán elnök

Számos nyugati biztonsági forrás szerint az ukrán katonai veszteségeket erősen alábecsülik

Franciaország becslése szerint 150 ezer orosz katona halt meg Moszkva ukrajnai inváziója során – mondta Stephane Sejourne külügyminiszter egy interjúban. Ez a szám azonban kisebb annál, mint amelyet korábban Zelenszkij ukrán elnök közölt – írta a Magyar Nemzet információi alapján a Mandiner.

Macronék lerántották a leplet Zelenszkijről: szerintük hazudott az ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij és Emmanuel Macron 2023-as találkozásukkor
Fotó: AFP/Ludovic Marin

Sejourne a Novaja Gazeta Europe független orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: Párizs mintegy 500 ezerre becsüli az orosz áldozatok számát. A félmillió ember között azonban ott vannak a sebesültek is.

„Európa és partnerei egységesek és eltökéltek maradnak, ameddig csak szükséges. Oroszország katonai kudarca már most nyilvánvaló. Az orosz katonai veszteségeket 500 ezerre becsüljük, beleértve a 150 ezer halálos áldozatot is” – fogalmazott.

Míg Oroszország nem adott ki információkat az áldozatok számáról, addig az ukrán elnök igen. Volodimir Zelenszkij azonban téves információkat közölhetett a nagyvilággal, legalábbis a francia adatokhoz képest. Párizs becslése ugyanis alacsonyabb, mint a Zelenszkij által közölt számok, aki már februárban azt mondta, hogy 180 ezer ellenséges katona halt meg Ukrajnában.

Azóta pedig több hónap telt el. Ukrán részről Zelenszkij február végén ugyanakkor azt közölte: 31 ezer saját katonája halt meg. Számos nyugati biztonsági forrás szerint az ukrán katonai veszteségeket erősen alábecsülik.

Kapcsolódó írásaink