Külföld

Washington szerint Putyinék vegyi fegyvert vetettek be

Oroszország eddig nem reagált az amerikaiak vádjaira

Oroszország megsértette a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) rendelkezéseit klórpikrin bevetésével ukrán csapatok ellen, illetve tömegoszlató vegyületek harcászati alkalmazásával – közölte a mandiner.hu az amerikai külügyminisztérium szerdán közzétett közleményére hivatkozva.

Washington szerint Putyinék vegyi fegyvert vetettek be
Washington szerint Putyinék vegyifegyvert vetettek be
Fotó: NurPhoto via AFP/Bryan Olin Dozier

„Az ilyen vegyületek használata nem elszigetelt eset, és feltehetően az orosz erők azon törekvése hajtja, hogy az ukrán csapatokat kimozdítsák állásaikból, és taktikai előnyöket érjenek el a csatatéren” – folytatódik a közlemény.

A klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő vegyszer, amelyet első alkalommal az első világháborúban vetettek be vegyifegyverként a német csapatok a szövetségesek ellen. A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban.

Az amerikai diplomáciai tárca egyben közölte, hogy szankciós listára helyez több olyan orosz állami szervezetet, amelyek Washington álláspontja szerint kapcsolatban állnak Moszkva vegyi-, illetve biológiaifegyver-programjával, ideértve egy olyan katonai egységet is, amelyet klórpikrin bevetésével vádolnak.

Kapcsolódó írásaink