Külföld

Óriási blama egy kijevi gyermekkórházban

Belarusz dezinformáció miatt ürítettek ki egy kijevi gyermekkórházat

A kijevi önkormányzat közölte, hogy pénteken azonnali hatállyal ki kellett üríteni két kórházat (köztük egy gyermekkórházat is), mivel orosz légitámadás veszélyének voltak kitéve – írta meg a karpatalja.info.

Óriási blama egy kijevi gyermekkórházban
Orvosi dolgozók gyerekeket és felszerelést rakodnak egy mentőautóba a kijevi gyermekkórház azonnali kiürítésénél. Ukrajnai tisztviselők április 26-án két kórház evakuálását rendelték el, attól tartva, hogy orosz csapások célpontjai lehetnek. „A város sürgősen megkezdi két kórház evakuálását, mert az interneten széles körben terjed egy videó, amely valójában de facto ellenséges támadást jelent be ezen egészségügyi létesítmények ellen” – közölte Kijev városvezetése
Fotó: AFP/Sergei Chuzavkov

Vitalij Klicsko polgármester közzé is tett egy videót a közösségi oldalán, amelyen a kórházak kiürítése volt látható.

A két kórház a főváros északi részén lévő Obolon városrészben található. Az önkormányzat hivatkozási alapként egy videót idézett, amely a közösségi médiában terjedt, és amelyből úgy tűnt, hogy „ténylegesen támadást jelentettek be ezen egészségügyi létesítmények ellen”. A közigazgatás szerint a videóban hamisan azt állítják, hogy a kórházakban katonai személyzet található.

Objektum doboz

Az önkormányzat közleményében valószínűleg arra a videóra utaltak, amelyben Ivan Tertel belarusz biztonsági főnök beszélt egy április 25-i politikai rendezvényen. A tisztviselő felszólalásában „a kijevi kórházakban bujkáló terroristákra” hivatkozott, majd konkrétan megnevezte azt a két kórházat, amelyet utóbb ki kellett üríteni.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) „az Oroszország kezére játszó pszichológiai műveletek megnyilvánulásának” nevezte Tertel állításait – számolt be a The Kyiv Independent.

Kapcsolódó írásaink