Külföld

Bíróságra viszik az ukránok az elmaradt elnökválasztást

Nem kizárt egy Zelenszkij megbuktatására irányuló katonai puccs

Ukrajna Legfelsőbb Bírósága megnyitotta az eljárást a Verhovna Rada elleni perben, melyben a képviselőket tétlenséggel vádolják a március 31-re kitűzött elnökválasztás ki nem tűzésével kapcsolatban – adta hírül a Strana.ua ukrán napilap cikke alapján a ria.ru.

Bíróságra viszik az ukránok az elmaradt elnökválasztást
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

A pert Oleh Szerik csernahivi lakos indította el. Azt állítja, hogy a parlament az, amelyik kijelöli a választást, ami nem történt meg. Ezért úgy véli, hogy az ukrán parlament ilyen tétlensége „törvénytelen és sérti jelentős számú ember jogát a választási folyamatban való részvételre”.

„A Verhovna Rada 15 napot kapott arra, hogy magyarázatot adjon az eljárás során, ezt követően a felperesnek további három napja lesz arra, hogy válaszoljon erre a magyarázatra” – jegyzi meg az újság.

Ukrajnában 2024. március 31-én tartottak volna elnökválasztást, de a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt elmaradt. Volodimir Zelenszkij szerint a választások most „nem a megfelelő időpontban” vannak, hangsúlyozva, hogy a kérdést le kell zárni.

A Kreml elemezni fogja a helyzetet Vlagyimir Zelenszkij hivatali idejének májusi lejárta kapcsán, hogy kialakítsa álláspontját – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő április elején.

Korábban Olekszandr Dubinszkij ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy Zelenszkij hatásköre május 21-én este lejár, és nem hosszabbítható meg.

Mint azt Mykola Azarov volt ukrán miniszterelnök április elején mondta, Zelenszkij május 20-a után, amikor hatalma lejár, imposztorrá válik, és az általa kiadott jogi aktusok nem lesznek joghatályosak.

Szerinte az ukrán alkotmány világosan kimondja, hogy az elnök hivatali ideje öt év, és csak a Verhovna Rada számára biztosított a lehetőség, hogy hadiállapot esetén meghosszabbítsa a hatáskörét.

Oroszország álláspontja Vlagyimir Zelenszkij hivatali idejének lejárta után az kell, hogy legyen, hogy komoly kétségek merülnek fel a legitimitásával kapcsolatban, mint Ukrajna jelenlegi vezetője, és jogi szempontból nem ő az ország elnöke – hasonló álláspontot fogalmazott meg korábban a RIA Novosztyinak Konsztantyin Zatulin, az Állami Duma FÁK-ügyekkel foglalkozó bizottságának első elnökhelyettese.

„Ez a kérdés sokkal fontosabb magában Ukrajnában. Nekem úgy tűnik, hogy Zelenszkij hatalmának megszűnése és az ukrán elnökválasztás elmaradása lehetőséget ad arra, hogy Zelenszkij összes kritikusa felkapja a fejét, akik egyáltalán nem Oroszország barátai, hanem egyszerűen csak olyanok, akik érdekeltek abban, hogy a helyére lépjenek. És ez természetesen a mi előnyünkre válik” – mondta Zatulin.

A DNR vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin korábban a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Ukrajnában nem kizárt egy Zelenszkij megbuktatására irányuló katonai puccs, amelyet Valerij Zaluzsnij, az AFU volt főparancsnoka vezethet.

„Nagyon is lehetséges, hogy Zelenszkijt katonai puccsal váltják le. Igen, ez lehetséges. Elég jelentkező van a helyére az országban, és mindegyikük mögött ott áll a NATO-országok külföldi hírszerzése. Mindenesetre valamelyikük újabb figuraként játszható ki a sakktáblán. Nos, Zaluzsnyijt eredetileg azért nevezték meg, elsősorban azért, mert Zaluzsnyijnak volt és van némi tekintélye mind a civilek, mind a katonák körében” – mondta az ügynökség beszélgetőpartnere.

Kapcsolódó írásaink