Külföld

Az amerikai szenátus igent mondott a 95 milliárd dolláros segélycsomagra

A képviselőház már korábban elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak támogatást

Az amerikai szenátus kedd este 95 milliárd dolláros háborús segélyt fogadott el Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak, egyben megküldte a jogszabályt Joe Biden elnöknek, miután hónapokig tartó késedelmek és viták folytak arról, hogy az Egyesült Államoknak mennyire kell részt vennie külföldi háborúkban.

Az amerikai szenátus igent mondott a 95 milliárd dolláros segélycsomagra
A csomag mintegy 61 milliárd dolláros katonai segélyt tartalmaz, amelyet Ukrajnának szánnak – jelentette be április 23-án az amerikai kongresszus (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Saul Loeb

Az Ukrajna számára 61 milliárd dollár támogatást előirányzó törvényjavaslatot 79-18 arányban hagyta jóvá a testület azt követően, hogy azt korábban a képviselőház is elfogadta.

Joe Biden amerikai elnök még ezen a héten meg akarja kezdeni a fegyverek és felszerelések szállítását Ukrajnába. "Alá fogom írni ezt a törvényjavaslatot, és amint holnap az asztalomra kerül, beszédet intézek az amerikai néphez, hogy még ezen a héten megkezdhessük a fegyverek és felszerelések küldését Ukrajnának" - mondta az elnök a szenátus döntése után.

A törvénycsomag elfogadásával, amely több milliárd dollárnyi támogatást tartalmaz Izraelnek és Tajvannak is, "az amerikai kongresszus bebizonyította az amerikai vezető szerep erejét a világban. Határozottan kiállunk a demokrácia és a szabadság mellett, a zsarnokság és az elnyomás ellen" - mondta Biden.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán kijelentette, hogy a 61 milliárdos segélycsomag jóváhagyása Ukrajna számára "megerősíti Amerikának a demokrácia világítótornyaként" betöltött szerepét. "Hálás vagyok az amerikai szenátusnak az Ukrajnának nyújtott létfontosságú segély (keddi) jóváhagyásáért" - fejtette ki Zelenszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Eközben a brit kormány is előkészített egy minden eddiginél nagyobb segélycsomagot, amelynek az összege 580 millió eurós, és amit szintén katonai segély formájában fognak folyósítani Ukrajnának, emlékeztet a Mandiner.hu.

Rishi Sunak kormányfő erről Varsóban beszélt kedden, miután a NATO főtitkárával és a lengyel kormányfővel találkozott. Tervei szerint az Egyesült Királyság jelentősen növeli fogja a védelmi kiadásait a következő hat évben.

Kiderült, hogy London 75 milliárd fonttal (32,3 ezer milliárd forint) fogja növelni a védelemre fordított keretösszeget.

Kapcsolódó írásaink