Külföld

A Bild szerint Németország nem szállította le az ígért páncélozott járműveket Ukrajnának

Az USA Németországra vonatkozó korlátozó exportengedélyei akadályozhatják a szállításokat

Németország nem szállította le a több száz MRAP csapatszállító páncélozott járművet Ukrajnának, ahogyan azt korábban ígérte – állítja a Bild című német lap. Berlin állítólag többször is elhalasztotta az „aknabiztos” (Mine Resistant Ambush Protected, MRAP) járművek szállítási határidejét dokumentációs problémák miatt.

A Bild szerint Németország nem szállította le az ígért páncélozott járműveket Ukrajnának
Ukrajna többek között a Leopard 26A típusú harckocsikhoz is kap lőszert a Bundeswehr és a német gyárak készletéből
Fotó: AFP/Petras Malukas

A Kijev és Moszkva közötti katonai konfliktus 2022. februári kezdete óta Németország fokozatosan Ukrajna egyik legfontosabb haditechnikai és fegyverszállítójává vált. A Berlin által Ukrajnának adományozott eszközök között voltak a Leopard harckocsik és önjáró ágyúk, idézi a német lapot az oroszhirek.hu.

Oroszország többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverek semmilyen mennyiségben nem változtathatják meg a konfliktus menetét, de az ilyen szállítmányok szükségtelenül növelik a NATO és Moszkva közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Az MRAP-ok tényleges leszállítása azonban akadozik – számolt be a cikk.

A Bild által idézett titkos védelmi minisztériumi dokumentum szerint az első 20 járművet januárban kellett volna Kijevnek átadni, majd ezt követően 2024 októberéig havonta azonos számú tételeket.

A védelmi minisztérium szóvivője állítólag azt mondta újságíróknak, hogy eddig egyetlen ilyen típusú járművet sem szállítottak Ukrajnának. A lap azt állította, hogy az eredeti terveket felülvizsgálták, és az első szállítmányokat feltehetően májusra halasztották, majd ezt a határidőt ismét eltolták júniusra.

A cikk szerint a késedelmek oka az, hogy az FGG valójában nem függetlenül gyárt MRAP-okat, hanem az Egyesült Államokból kapja a kulcsfontosságú alkatrészeket. A Bild a védelmi minisztérium névtelen forrásait idézte, akik a feltételezett késedelmet az „USA Németországra vonatkozó korlátozó exportengedélyeinek” tulajdonították.

Kapcsolódó írásaink