Külföld

Az iráni elnök kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorításáért

A heves társadalmi tiltakozások ellenére Ebrahim Raiszi iráni elnök vasárnap kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorúbb hatósági kikényszerítése mellett.

Az iráni elnök kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorításáért
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Morteza Nikoubazl

„A fejkendő tiszteletben tartása az iráni nők számára nemcsak vallási, hanem politikai és törvényi kötelezettséget is jelent” – hangsúlyozta Raiszi az iráni elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben. Ezért – mint fogalmazott – „nincs semmi kétség”, hogy továbbra is következetesen végezni kell az előírás betartására vonatkozó ellenőrzéseket.

A perzsa újév március 20-i kezdetével az iráni rendőrség, illetve az erkölcsrendészet megújult szigorral lép fel az iszlám öltözködési szabályok megsértőivel szemben. A közösségi médiában olyan felvételek is megjelentek, amelyeken nők és erkölcsrendészek keverednek vitába a kötelező fejkendőviselés miatt.

Két éve több hónapig tartó tömeges tüntetéseket váltott ki egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála, akit 2022 szeptemberében vett őrizetbe az erkölcsrendészet a szigorú öltözködési szabályok megsértéséért. Amini az őrizetben életét vesztette, feltehetően súlyos bántalmazás következtében.

A tüntetések óta egyre több iráni nő tér el a kötelező öltözködési szabályoktól, amelyet a vallási keményvonalasok nem tolerálnak. Ugyanakkor egyes vallási körökben bírálják is a szigorú hatósági ellenőrzéseket azzal érvelve, hogy nem lehet erőszakkal kikényszeríteni, hogy a nők ájtatosan kövessék az iszlám előírásait.

Kapcsolódó írásaink