Külföld

A kárpátaljai magyarok jogaiért állt ki Trump szövetségese az USA-ban

Marjorie Taylor Greene szerint a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak helyreállítása nélkül nem kellene Ukrajnának támogatást adni, írta meg a Magyar Nemzet.

A kárpátaljai magyarok jogaiért állt ki Trump szövetségese az USA-ban
A vereckei emlékmű
Fotó: Facebook/Kárpátalja nem Ukrajna

Az amerikai képviselőházban továbbra is napirenden van Ukrajna támogatása az Oroszországgal vívott háborúban, ezúttal a republikánus Marjorie Taylor Greene képviselőnő nyújtott be módosítást az Ukrajnának szánt katonai támogatásról szóló törvényjavaslathoz. Donald Trump volt amerikai elnök támogatója azzal az ötlettel állt elő, hogy Kijev ne kapjon amerikai pénzeket, amíg fel nem oldja az etnikai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogainak korlátozását az oktatási intézményekben.

Objektum doboz

Az elmúlt években az ukrán vezetés több olyan intézkedést vezetett be, amelyek célja a magyar nyelv visszaszorítása volt – mindezek nyomán a magyar nyelvhasználat évről évre visszatérő téma a magyar–ukrán kapcsolatokban. 2017-ben Kijev olyan oktatási törvényt hagyott jóvá, amely kimondta, hogy az iskolákban államnyelven kell tanítani. 2019 tavaszán pedig egy olyan nyelvtörvényt fogadott el az ukrán parlament, amely kimondta, a magánbeszélgetéseken és a vallási szertartásokon kívül mindenhol kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát.

Zelenszkij elnöksége alatt eleinte nemigen változott a magyar nyelv helyzete Ukrajnában, ám tavaly szeptemberben már arról cikkezett az ukrán sajtó, Kijev kész úgy módosítani a nyelvtörvényt, hogy a kisebbségi nyelv oktatásában egyensúlyt teremtsenek az ukrán nyelvű képzéssel – mindezt az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen pénteken konzultált Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, akivel áttekintették a kisebbségi jogok helyreállításával foglalkozó munkacsoport eddigi tevékenységének eredményeit.

Kapcsolódó írásaink