Külföld

Orosz légitámadás érte Ukrajna középső térségét + VIDEÓ

Két ember meghalt, tizenöt megsebesült, amikor egy épület két felső szinte semmisült meg Dnyipro központjában

Legalább nyolc ember meghalt és huszonöt megsebesült az orosz erők légicsapásában csütörtök este a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk térségében – közölték a helyi hatóságok.

Orosz légitámadás érte Ukrajna középső térségét + VIDEÓ
Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat által készített fotón tűzoltók oltják a tüzet a lakóépületben Dnyipróban, 2024. április 19-én
Fotó: AFP/Handout/Ukraine Emergency Service

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy két ember Dnyipróban és hat a régió Szinelnikovi körzetében halt meg.

„Dnyipróban egy ötemeletes épület lángokban áll, részben megsemmisült. A romok alatt emberek lehetnek” – írta Telegramon Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója, aki a Dnyiprótól délnyugatra fekvő Krivij Rih körzetben is károkról számolt be. Hozzátette, a légvédelem a régiót támadó 16 rakétából 11-et, 10 drónból pedig kilencet lelőtt.

Az ukrán légierő azt közölte, hogy 15 rakétát – köztük két Kh–22-es cirkálórakétát – és 14 drónt lőtt le az országot ért támadások során.

Mikola Lukasuk, a Dnyipropetrovszk megyei tanács elnöke azt közölte: két ember meghalt és tizenöt megsebesült a csapásban, amely a Dnyipro központjában található épület két legfelső emeletét rombolta le.

A Dnyiprótól délkeletre fekvő Szinelnikovi körzetben Klimenko közlése szerint tucatnyinál több ház megrongálódott.

A Dnyiprótól délnyugatra fekvő Krivij Rihben három ember – két férfi és egy nő – sebesült meg a város egyik infrastruktúrája elleni csapásban – közölte a helyi katonai közigazgatás vezetője, Olekszandr Vilkul a Telegramon. A helyszínen mentőcsapatok dolgoznak. Az infrastruktúrában keletkezett károkról nem álltak azonnal rendelkezésre részletek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a légvédelem megerősítésére szólított fel a Dnyipropetrovszki területre mért orosz csapást követően. „Oroszországot felelősségre kell vonni a terrorért, és minden rakétát, minden Sahidot le kell lőni” – mondta. „A világ ezt garantálni tudja, és partnereink rendelkeznek a szükséges képességekkel” – tette hozzá.

Az oroszhirek.hu ezzel szemben arról számol be: drónfelvételek jelentek meg, amelyeken több orosz rakéta csapódik be az ukrán fegyveres erők Aviatorske légibázisán, Dnyipropetrovszk régióban.

Objektum doboz

A felvételeken látható, amint a repülőtéren több MiG–29-es vadászgépet és szállító repülőgépet találnak el az Iszkander–M rakétával célba juttatott, kazettás lövedéknek tűnő fegyverrel. A közeli hangárokat és lőszerraktárakat is találat érte.

Egy másik videón közvetlen találat látható a bázis közelében telepített Sz–300-as légvédelmi rendszerre, amely nem támadta meg a beérkező rakétákat. A felvételeket megfigyelő drónok rögzítették.

Kapcsolódó írásaink