Külföld

Oroszország megtámadta az ukrán műsorszórást, leálltak a tévécsatornák

Arra kérték az ukránokat, hogy alternatív forrásokból tájékozódjanak

Több tucat, az Astra műholdon keresztül sugárzott tévécsatorna adása szakadt meg, miután Oroszország támadást intézett szerdán az ukrán műholdas műsorszórás ellen – tudatták ukrán műsorszolgáltatók.

Oroszország megtámadta az ukrán műsorszórást, leálltak a tévécsatornák
Tűzoltók a súlyosan megrongálódott épület romjainál, amelynek egy része összeomlott az ukrajnai Csernyihiv elleni orosz rakétatámadást követően, 2024. április 17-én. A jelentések szerint 14 ember meghalt és 61 ember megsebesült
Fotó: AFP/Genya Savilov

Az 1+1 médiacsoport számolt be elsőként a műholdas sugárzással kapcsolatos problémákról. „További kísérletek történtek Ukrajna műholdas sugárzásának megzavarására az Astra 4A 11766 H transzponderen, amelyen keresztül 39 televíziós csatorna sugároz, köztük az 1+1 média saját és partner tévécsatornái” – írta az 1+1 internetes oldalán.

A médiacsoport hozzátette, hogy a közvetítést átmenetileg felfüggesztették, amíg a probléma megoldódik. Arra kérték az ukránokat, hogy addig lehetőség szerint alternatív forrásokból tájékozódjanak, például a tévécsatornák weboldalairól vagy a YouTube videómegosztó portálról. Az ukrán 24-es hírtelevízió is jelzett sugárzási problémákat. „Idén tavasszal az Oroszországi Föderáció aktívan zavarni kezdte az ukrán tévécsatornák jeleit az Astra4A és a Hotbird13E műholdon, amelyek a SES és az Eutelsat európai távközlési vállalatokhoz tartoznak” – jegyezte meg a hírtévé.

A Hot Bird 13G műholdon keresztül sugárzott Freedom tévécsatorna pedig arról adott hírt, hogy a támadók elnémították az adását, és ideiglenesen kicserélték annak tartalmát.

Kapcsolódó írásaink