Külföld

Miért mondott le Izrael a válaszcsapásról? Itt vannak a háttéralku részletei

Biden adminisztrációjának számos tagja palesztinbarát, az amerikai védelmi minisztériumban pedig Iránnal szimpatizáló tisztviselők is dolgoznak

Háttéralkuk köttettek az Egyesült Államok és Irán között, valamint Amerika és Izrael is hasonlóan bizalmas megállapodásokban rögzítette azokat az elveket, amelyek segíthetnek, hogy a konfliktus ne szélesedjen ki. Ezek az egyezmények adnak magyarázatot arra, hogy Irán miért nem akar újabb támadást indítani, és Izrael miért mond le a válaszcsapás lehetőségéről. Stephen Bryen, a Reagan-kormány volt védelmi államtitkár helyettese, nemzetközileg elismert fegyverzet szakértő beszélt minderről a Magyar Hírlapnak.

Miért mondott le Izrael a válaszcsapásról?  Itt vannak a háttéralku részletei
Az izraeli rakétavédelmi rendszer egyik eleme a Negev-sivatagban 2024. április 14-én
Fotó: AFP/Ahmad Gharabli

Mi volt Irán célja Izrael megtámadásával?

Irán abban reménykedett, hogy jelentős pusztítást okoz Izraelben, és különösen azt remélte, hogy ballisztikus rakétákkal „kiüti” Izraelnek a Negev sivatagban lévő Nevatim légitámaszpontját. Néhány ballisztikus rakéta ugyan kisebb károkat okozott a légibázison, de a támadások nem okoztak komoly károsodást a támaszponton és más katonai létesítményekben sem.

Stephen Bryen
Stephen Bryen: Az USA összetartó, Izraelt támogató szövetséget akar
Fotó: Stephen Bryen archívuma

Szakértők szerint Irán nagyobb támadásra is képes. Ez csak egy teszt volt?

A szakértők, ahogy Amerikában mondják, fújják a füstöt. Irán a modern történelem legnagyobb kombinált rakéta- és dróntámadását hajtotta végre. Úgy gondolom, hogy ennek a kivitelezéséhez Iránnak maximális erőfeszítésre volt szüksége. Kétlem, hogy Teherán sokat tudott volna ehhez hozzátenni, még ha akart volna is. Ez nem próba volt, és azokat a szakértőket, akik ezt az elképzelést terjesztik, elragadta az a feltételezés, hogy Irán valamilyen módon önmérsékletet tanúsított. Az elképzelés szerint Irán csak azért tette ezt, hogy „boldoggá” tegye az Egyesült Államokat. Az a véleményem, hogy ez vágyálom, ostobaság és teljesen valótlan.

Várható-e újabb iráni támadás Izrael ellen?

Irán azt mondta, hogy ha Izrael és/vagy az Egyesült Államok nem támadja meg, akkor a maguk részéről befejezték az Izrael elleni támadásokat. Szerintem Teherán továbbra is használni fogja a proxy háború eszközeit, de Irán területéről nem indítanak már semmi. Azt is gyanítom, hogy újabb támadások lesznek a régióban lévő amerikai támaszpontok ellen.

Az izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy minden ellenségüket legyőzik. Mit jelent ez Irán számára?

Netanjáhú miniszterelnök megegyezett Biden elnökkel, hogy nem bosszul meg semmit. Az ügyletnek más összetevői is voltak, de nem tudjuk, melyek azok. Példa erre az a megállapodás is, hogy mit tegyenek a Gázai övezetben az Egyiptom közelében lévő Rafah település ügyében. Izrael jelenleg függőben hagyta a kérdést.

Miért nem támogatta Amerika az izraeli ellentámadást?

Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok nem akar erőszakos folyamatokat látni a régióban, különösen azért nem, mert Amerika katonai erőforrásai globálisan szűkülnek. Ráadásul az USA összetartó, Izraelt támogató szövetséget akar. Ez nem lenne megvalósítható, ha Izrael háborúba kezd Iránnal. Hadd hangsúlyozzam, ez Biden részéről inkább politikai, mint katonai megközelítés. Az elnök adminisztrációja, mint tudják, egy baloldali koalíció. Az ebben lévő személyek számos tagja palesztinbarát tisztviselő, köztük többen a Fehér Házban dolgoznak. Vannak Irán-barát tisztviselők a Pentagonban, mint például Arianne Tabatabai, aki a védelmi minisztérium vezető politikai tanácsadója, és a különleges erőket felügyeli. Apja pedig a Teheráni Egyetem professzora.

Izrael nem indított ellentámadást az amerikai figyelmeztetés miatt?

Izrael beleegyezett, hogy bármilyen Irán elleni választ egyeztet az Egyesült Államokkal, Washington pedig hozzájárult az Izrael elleni támadások visszaveréséhez. Mindkét fél betartotta a megállapodást.