Külföld

Hol az európai béketerv?

Félvakként bolyonganak a világban a nyugat vezetői

Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) is egyértelmű a magyar Országgyűlés delegációjának célja: a béke melletti kiállás és a nemzeti kisebbségek jogainak erősítése – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője Strasbourgban az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

Hol az európai béketerv?
Ezt hozná hazánkba is a baloldal
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

Nacsa Lőrinc – aki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes tavaszi ülésszakán vesz részt – közölte: „forrong a világ”, számos helyen van háború, fegyveres vagy más jellegű konfliktus. Szavai szerint joggal vetődik fel a kérdés: hol van az európai béketerv? A béketerv helyett azonban háborús készülődés és „háborús pszichózis” uralkodik a nyugati, baloldali politikusok között, pedig – mint kiemelte – az európai szervezeteknek a békén és a biztonságon kellene dolgozniuk. Ezért hozták létre őket – mondta.

Tájékoztatása szerint az egyhetes strasbourgi tanácskozás napirendjén szerepel Irán vasárnap hajnali támadása Izrael ellen és a közel-keleti helyzet lehetséges eszkalációjának kérdése. „Úgy a Hamász iszlamista terrorszervezet, mint Irán támadását innen, Strasbourgból is elítéljük” – fogalmazott.

Azzal összefüggésben, hogy Moldova külügyminisztere jelen van az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén, Nacsa Lőrinc kijelentette: Magyarország támogatja Moldova uniós csatlakozását. Hangsúlyozta: az Európai Unió, mivel csak a háborúval foglalkozik, le van maradva a bővítéssel. „Fontos lenne, hogy az EU ne vesztegessen több időt és ne kapcsolja egymáshoz a keleti partnerség országainak csatlakozási folyamatát, hiszen ennek egy érdemalapú, objektív folyamatnak kell lennie minden egyes ország esetében” – fogalmazott a politikus, majd hozzátette: az Európa Tanácsnak meg kell adnia minden támogatást Moldovának az uniós csatlakozás útján.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, a strasbourgi közgyűlés „forró témája” Koszovó Európa Tanács-i csatlakozási kérelme. A vonatkozó jelentésből megállapítható, hogy a csatlakozáshoz szükséges feltételek egy része még nem telesült – hívta fel a figyelmet. „A magyar álláspont egyértelmű: nem tudjuk támogatni Koszovó csatlakozását az Európa Tanácshoz, hiszen a nemzeti kisebbségi kérdéseket eddig nem sikerült az érintett felek bevonásával és számukra is megnyugtatóan rendezniük” – tette hozzá nyilatkozatában Nacsa Lőrinc.

Kapcsolódó írásaink