Külföld

Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen

A Politico szerint egyre bizonytalanabb a Bizottság elnökének újrázása

Bár Ursula von der Leyen korán egyértelművé tette, hogy elindul egy második ötéves ciklusért az Európai Bizottság vezetésére, a kampánya is hivatalosan beindult, s mögötte áll az Európai Néppárt is – most mégis megroppanni látszik a kampánya – írja a mandiner.hu.

Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Frederick Florin

A Politico szerint két hónappal a júniusi európai parlamenti választás előtt a brüsszeli berkekben arról beszélgetnek, egyáltalán nem vehető biztosra Von der Leyen újrázása.

Ennek egyik legfőbb oka egy uniós hivatalnok szerint a „hatalmi arrogancia”, hogy Von der Leyen azt hitte, mindent megúszhat. Most viszont sok eddigi problémát a fejére olvasnak.

Szemben a Von der Leyen nemzetiségét és hátországát adó németekkel, a francia vezetés a mai napig lebegteti, hogy támogatni fogja-e valamikor a mostani bizottsági elnököt. Még az Európai Néppárthoz (EPP), Von der Leyen anyapártjához tartozó francia mérsékelt jobboldaliak, a Republikánusok is leszögezték, hogy Von der Leyen nem az ő jelöltjük.

A Politico szerint az olyan botrányok és vitatott lépések, mint a Pfizergate (Von der Leyen titkos levelezése a Pfizer vezetőjével az EU-s vakcinabeszerzésekről), Von der Leyen balról vitatott izraeli útja, vagy épp egyik EU-követ emberének bukása a nem megfelelő kinevezése miatt, mind oda vezetnek, hogy a Bizottság elnökének meggyengült a pozíciója, és már nem veszik előre biztosnak az újbóli megválasztását.

Ursula von der Leyen időközben, a Politico értékelése szerint, nem is veszi annyira komolyan a kampányát; illetve valóban elfoglalt bizottsági elnökként a konkrét elfoglaltságai elveszik az időt a kampányolástól, de közben azt hiszi, ebbéli tevékenysége is elegendő lehet az újraválasztáshoz.

Egy második ciklushoz Von der Leyennek el kell nyernie az EU tagállami vezetőitől a minősített többségi támogatást. Valószínűleg megkapja a támogatást az Európai Néppárthoz tartozó 12 kormányfőtől, de ez még nem lesz elég neki a győzelemhez. Baloldali vezetőktől az Orbán Viktor vezette Magyarországig sokfelől kritizálják Von der Leyent, és a liberális-centrista Emmanuel Macron vezette franciák köréből sem érkezik támogatás egyelőre a mostani bizottsági elnökhöz. A franciák egyébként sem nagyon akarhatnak egy második ciklusos, nagy hatalmú vezetőt az Európai Bizottság élére.

Az Európai Tanács mellett pedig az Európai Parlament támogatására is szükség lesz – az pedig csak a választás után derül ki, pontosan milyen összetételben és kikre számíthat majd Ursula von der Leyen az áhított második ciklus megszavazásához.

Kapcsolódó írásaink